ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Γκάμπριελ για συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ: Περιμένω μια νέα αρχή

Ζ. Γκάμπριελ για συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ: Περιμένω μια νέα αρχή

Ειλικρίνεια και από τις δύο πλευρές ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο αύριο Δευτέρα 23 Μαρτίου.

Ο κ. Γκάμπριελ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα επιτευχθεί μια νέα αρχή» και ζήτησε εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα και αναγνώριση της κοινωνικής κατάστασης στην χώρα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης αναγνώρισε το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας και τόνισε: «Πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε οι άνθρωποι στην Ελλάδα να βρουν εργασία. Η κοινωνική εξαθλίωση είναι τρομερή. Κατά το παρελθόν τα πακέτα βοήθειας εξυπηρέτησαν τις τράπεζες, αλλά όχι τους ανθρώπους. Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να τελειώσει».

Σε ό,τι αφορά στις πολεμικές αποζημιώσεις, επανέλαβε ότι το θέμα έχει κλείσει και ζήτησε να μην χρησιμοποιείται προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Γερμανία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν περιμένει από τον κ. Τσίπρα να παρουσιάσει αύριο (σσ 23/03)συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν πρέπει και αν μπορεί να το κάνει, αλλά διευκρίνισε ότι «αυτή είναι η προϋπόθεση για να προχωρήσουμε».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στο «Σχέδιο Γιούνκερ» για επενδύσεις στην Ευρώπη, λέγοντας ότι αποτελεί μια ευκαιρία να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας πχ. στην Ελλάδα. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, κάπως σαν μια μοντέρνα εκδοχή του παραμυθιού ‘τα καινούργια ρούχα του βασιλιά'», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισημαίνει ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το εμποδίσουμε» και τονίζει ότι «δεν έχει νόημα να κάνουμε συνεχώς εικασίες για αυτό», αναφέροντας ότι σε τέτοια περίπτωση «ο υπόλοιπος κόσμος θα κοιτούσε παράξενα την Ευρώπη, εάν δεν είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε μια χώρα με το 2% του ΑΕΠ της Ευρώπης».

Κατέληξε δε τονίζοντας ότι «πολιτικά πρέπει να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη και την Ευρωζώνη - αυτός ήταν ο δρόμος κατά το παρελθόν, να βρίσκουμε συμβιβασμούς και όχι να στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου».

Σχετικές ειδήσεις