ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας προλογίζει βιβλίο του ηγέτη του Podemos

Ο Αλέξης Τσίπρας προλογίζει βιβλίο του ηγέτη του Podemos

«Βοηθό» όχι μόνο στον πολιτικό στίβο αλλά και στις συγγραφικές του φιλοδοξίες φαίνεται πως έχει τον Έλληνα πρωθυπουργό ο γενικός γραμματέας του ισπανικού κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Το βιβλίο, το οποίο έχει τίτλο «Διεκδικώντας τη δημοκρατία» και το οποίο προλογίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη και είναι ένα πολιτικό δοκίμιο επί των τρόπων διεκδίκησης της δημοκρατίας.

«Δεν έχει νόημα να αναζητάμε μια ιδεολογία που μας τοποθετεί πάντα αριστερότερα από τους υπόλοιπους, αλλά μια ιδεολογία που θα επιτρέψει να γίνουμε σημείο αναφοράς και υπέρμαχοι της δημοκρατίας» υπογραμμίζει ο ακαδημαϊκός και επικεφαλής του νέου κινήματος, ο οποίος είναι λέκτορας πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης και ευρωβουλευτής από το 2014.

Ο πρωθυπουργός στον, υπό ημερομηνία 3 Μαρτίου 2015, πρόλογό του με τίτλο «Έφτασε η στιγμή να αλλάξουμε τον κόσμο» και υπότιτλο «Επιταχύνοντας την Ιστορία» , μεταξύ άλλων, τονίζει: «Κοντεύει να κλείσει σχεδόν μια δεκαετία από την ιστορική κατάρρευση του 2008 , και ένα πράγμα είναι σαφές: η σημερινή Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση. Το βασικό της εργαλείο, η σκληρή λιτότητα, δεν έχει απολύτως κανένα αποτέλεσμα- εκτός αν ο βασικός στόχος είναι η μεγαλύτερη ανισότητα, η κατάργηση του κοινωνικού κράτους, οι μισθοί πείνας, η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση».

Συνεχίζοντας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός μιλάει για τα κινήματα κατά των εξοντωτικών πολιτικών : «Οι φωνές που ξεσηκώθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες ενάντια στη στρατηγική λιτότητας, μέρα με τη μέρα πυκνώνουν και δυναμώνουν. Σήμερα ακούγονται σαν μια δυνατή φωνή , που εκφράζει την τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας, το 99 %,και ζητά αλλαγή, επιτέλους, στην Ευρώπη. Αυτό το μεγάλο και πολύμορφο κίνημα έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, μια μοναδική δυναμική, που πριν από την κρίση θα ήταν αδιανόητο. Στην Ελλάδα κέρδισε τις εκλογές απέναντι σε ολόκληρο το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Στην Ισπανία ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο».

Ο δοκιμιογράφος Ιγκλέσιας στις 255 σελίδες ξεκινάει το πόνημά του, επισκοπώντας την έννοια της δημοκρατίας από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι την αποκαλούμενη «δικτατορία του λαού», που – όπως λέει- «μετατράπηκε σε κυβέρνηση ενός κόμματος και τελικά σε κυβέρνηση των ελίτ του κόμματος, διατεθειμένες να παραδοθούν στον καλύτερο αγοραστή, όπως απέδειξε μεγάλο μέρος των βιογραφικών των γραφειοκρατών της Ανατολής που μετατράπηκαν σε κραταιούς επιχειρηματίες οι οποίοι ηγήθηκαν πρόθυμα της μετάβασης σε υπερφιλελεύθερα συστήματα».

Από την άλλη πλευρά, στηλιτεύει τα εγκλήματα της αποικιοκρατίας και του καπιταλισμού, τους ευρωπαϊκούς φασισμούς, τις πυρηνικές βόμβες και τις βόμβες ναπάλμ των ΗΠΑ εναντίον αμάχων, τον απολυταρχισμό της ελεύθερης αγοράς, «που γίνεται χορηγός σε πραξικοπήματα για τη φτωχοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της ανθρωπότητας».

Χαρακτηριστική είναι η προειδοποίηση για την εξωθεσμική επικυριαρχία των μέσων ενημέρωσης : «Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα σημαντικό μέσο που να λειτουργεί στην Ισπανία χωρίς να σχετίζεται με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και εύπορες οικογένειες με δικούς τους πολιτικές και επιχειρηματικές διασυνδέσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ελευθερία της έκφρασης στα ιδιωτικά μέσα βρίσκεται στους ιδιοκτήτες , οι οποίοι, με την πρώτη ευκαιρία, μπορούν να επιβεβαιώσουν την εξουσία τους».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις