ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Foreign Affairs: Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα κρίση το καλοκαίρι

Foreign Affairs: Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα κρίση το καλοκαίρι

Στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας αναφέρεται το περιοδικό Foreign Affairs σε εκτενές άρθρο του, ενώ αναλύεται η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και η στάση των εταίρων.

Οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία δεν θα είναι εύκολες, εκτιμά το περιοδικό Foreign Affairs που κάνει εκτενή ανάλυση στις πολιτικές εξελίξεις.

«Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια περίοδο ουσιαστικής αβεβαιότητας, έχοντας δύο επιλογές, είτε να διαπραγματευτεί την παροχή περισσότερου χρόνου για την αποπληρωμή του χρέους της, είτε να απορρίψει άμεσα τις δεσμεύσεις της. Οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία δεν θα είναι εύκολες, ενώ θα πρέπει να πεισθούν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία. Για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναθεωρήσει ολόκληρη τη στρατηγική του. Θα πρέπει να σταματήσει να επικαλείται τον σεβασμό της Ευρώπης στο κυρίαρχο δικαίωμα της Ελλάδας να θέσει τέλος στη λιτότητα, και να αρχίσει να μιλάει για το συμφέρον της Ευρώπης από μια επιτυχημένη Ελλάδα. Κανείς δεν επιθυμεί μια παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του ευρώ, μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια ή μια στροφή της Ελλάδας προς τη Ρωσία», αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε αντιμέτωπος με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο με τη Γερμανία, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν μετά την εκλογή του, ενώ οφείλει να αλλάξει πορεία για μια επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών» υποστηρίζουν οι αναλυτές Ντέιβιντ Γκόρντον και Τόμας Ράιτ. Όπως υπογραμμίζουν «μια έξοδος της Ελλάδας (από την ευρωζώνη) θα σήμαινε επίσης πολιτική αποτυχία για την κ. Μέρκελ, η οποία μετά από χρόνια προσπαθειών για να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη θα βρίσκονταν ενώπιον ενδεχόμενης αποτυχίας. Μια ελληνική έξοδος θα άνοιγε επίσης τον δρόμο και για άλλες χώρες», τονίζεται στο άρθρο.

«Οι διαπραγματεύσεις εξελίχθηκαν διαφορετικά από ό,τι ήλπιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Γερμανία αρνήθηκε να υποχωρήσει. Τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα υποχώρησε στα περισσότερα αιτήματά της και έλαβε τετράμηνη παράταση του τρέχοντος σχεδίου διάσωσης, κάτι που αρνούνταν στο παρελθόν, με αντάλλαγμα τη μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή των μέτρων λιτότητας που θα πρέπει να υιοθετήσει. Η Ελλάδα αναμένεται, επίσης, να βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα κρίση το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς θα πρέπει να αποπληρώσει ποσά 7 δισ. ευρώ, ενώ τα χρήματά της αναμένεται να τελειώσουν πολύ πριν» αναφέρει το περιοδικό.

«Την επόμενη εβδομάδα, η χώρα σχεδιάζει να παρουσιάσει στους εταίρους της στην ευρωζώνη κατάλογο με προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις με την ελπίδα να ξεμπλοκάρει κεφάλαια από το σχέδιο διάσωσης» αναφέρουν οι δύο αρθρογράφοι.

Εκτιμούν δε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε εδώ επειδή επικεντρώθηκε στη Γερμανία και ξέχασε τα συμφέροντα των άλλων εμπλεκόμενων μερών. Πιο απλά, η Αθήνα συμπεριφέρθηκε με τρόπο απειλητικό προς τους άλλους παράγοντες, οι οποίοι ένωσαν την Ευρώπη εναντίον της. Για να μπορέσει να αποκαταστήσει αυτήν τη ζημιά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει άλλη επιλογή από την αλλαγή πορείας, αλλοιώνοντας τα μηνύματα που εξέπεμπε και προσαρμόζοντας τα αιτήματά του».

Σχετικές ειδήσεις