ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Συμφωνία ασυλίας του ΣΥΡΙΖΑ με μέρος της δεξιάς

Βενιζέλος: Συμφωνία ασυλίας του ΣΥΡΙΖΑ με μέρος της δεξιάς

Πρόκληση χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο «και όχι για τα αίτια της κρίσης», εκτιμώντας πως η συζήτηση θα πρέπει να έχει σαν αφετηρία την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ επισήμανε πως «η συζήτηση πρέπει να είναι έντιμη και ιστορική» υπογραμμίζοντας πως δεδομένης της κρίσης, οποιαδήποτε άλλη λύση πέρα από το μνημόνιο «θα ήταν καταστροφή».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πως έχει κάνει συμφωνία ασυλίας με μέρος της ελληνικής δεξιάς, εκτιμώντας πως υπάρχει «προσπάθεια προστασίας της κυβέρνησης Καραμανλή».

Υπενθύμισε δε πως ενώ ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη Δευτέρα συναίνεση, ο ίδιος δεν είχε δεχθεί τη συμμετοχή του κόμματός του στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε, πως παρ' ολ' αυτά, το κόμμα του θα στηρίξει την σύσταση της επιτροπής «για να καταγραφεί ιστορικά η προσπάθεια που είχε γίνει από τις προηγούμενς κυβερνήσεις. «Εμείς τί επιδιώκουμε τόσα χρόνια;», αναρωτήθηκε: «Την αποφυγή της καταστροφής».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε πως η επιτροπή θα πρέπει να είναι διαρκής για εξετάσει και «τί κάνει τώρα ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη». Καταλόγισε ευθύνες στη νέα κυβέρνηση για τη διαρροή καταθέσεων και την απώλεια του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας, κατηγορώντας τη ότι συγκάλεσε την Βουλή για να την ενημερώσει για τις ελληνικές προτάσεις, «χωρίς τελικά να την ενημερώσει για τίποτα».

«Αν ο κ. Τσίρπας θέλει να προσχωρήσει στην πολιτική μας, να κάνει την στροφή, ας το πει και ας το κάνει. Αν πάλι θέλει να κάνει μετωπική ρήξη, ας το παει αλλά να μην το κάνει!», σχολίασε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως από τις 27 Ιανουαρίου το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει «γενναιόδωρα την στήριξη» του ψηφίζοντας το προνοιακό νομοσχέδιο και την ρύθμιση των 100 δόσεων. Μάλιστα υπογράμμισε πως οι κόκκινες γραμμές του πρωθυπουργού ήταν και κόκκινες γραμμές της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση νομοθετικού περιεχομένου που παρέχει κάλυψη σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

«Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσθέτει θεσμική επιβάρυνση»

Για την στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου εκτίμησε πως «ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί προσθέτει θεσμική επιβάρυνση χωρίς να βοηθά στη λειτουργία της Βουλής» ενώ σε ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ καταθέσει πρόταση μομφής για την Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ θα απέρριπτε ούτως ή άλλως την όποια πρόταση μομφής.

«Ο πρόεδρος της Βουλής είναι για να απαλύνει τις εντάσεις, να διευκολύνει τις συναινέσεις», τόνισε, εκτιμώντας πως η κυρία Κωνσταντοπούλου «δεν έχει ακόμη αφομοιώσει το ρόλο της», ενώ δεν άφησε ασχολίαστη και μια «ροπή συμπάθειας του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου προς την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου».

Σχετικές ειδήσεις