ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαρίδης: Είμαστε κοντά σε συμφωνία

Σακελλαρίδης: Είμαστε κοντά σε συμφωνία

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία με τους εταίρους και μάλιστα πριν από το Πάσχα εξέφρασε σήμερα, Πέμπτη (02/04/2015) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο κ. Σακελλαρίδης μιλώντας το πρωί στο Mega, τόνισε πως έχει καταστεί σαφές και προς τους εταίρους ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη λαϊκή εντολή να τηρήσει, ενώ επανέλαβε πως «δεν έχει τη βούληση να προχωρήσει σε επιπλέον υφεσιακά μέτρα».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε κάποια νησιά απάντησε πως «τέτοιου οριζόντια υφεσιακά μέτρα δεν είναι στις προθέσεις και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης».

Σχετικά με τη λίστα, η οποία εστάλη χθες, Τετάρτη (01/04/2015) από την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Σακελλαρίδης έκανε λόγο για στοχευμένα μέτρα «ώστε να μην χρειαστεί να ξαναπληρώσουν το μάρμαρο τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και η μεσαία τάξη».

Σχετικά με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο οποίος περιλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα, διευκρίνισε ότι το βασικό σενάριο μιλάει για 1,2% "με προοπτικές αύξησης αν αυτά τα μέτρα αποδώσουν σε συνδυασμό και με την πορεία της ελληνικής οικονομίας".

Τα μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση με αυτό το κείμενο εκτιμάται ότι θα αποφέρουν έσοδα της τάξης του 6,1 δισ. ευρώ με τον κ. Σακελλαρίδη να αναγνωρίζει ότι είναι «ένα μεγάλο ποσό» και να τονίζει ωστόσο ότι «υπάρχουν περιθώρια να υπάρξουν έσοδα από τρόπους που δεν είχαν χρησιμοποιήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Διερωτήθηκε δε γιατί δεν έγιναν κινήσεις για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και για να αντιμετωπιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Για Βουλή - Κωνσταντοπούλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τα περί διαφωνίας με την πρόεδρο της Βουλής αναφορικά με την χθεσινή εισβολή αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου.

«Δεν πλακωθήκαμε», σημείωσε, ερωτηθείς σχετικά και πρόσθεσε: «Δεν παραπλανήθηκα από τα ΜΜΕ. Εγώ στην ουσία μίλησα για μια εισβολή που έγινε στον προαύλιο χώρο της Βουλής. Η κ. Κωνσταντοπούλου αυτό που είπε είναι ότι τα ΜΜΕ παρουσίασαν το ζήτημα αυτό ως εισβολή στο κτήριο της Βουλής».