ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσπάθεια για συμφωνία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα

Προσπάθεια για συμφωνία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα

Μια ακόμη προσπάθεια να πείσει εταίρους και δανειστές προκειμένου να λύσουν, την επόμενη εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα των Καθολικών, το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, κατέβαλε χθες, Τετάρτη (01/04/2015) η κυβέρνηση.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟ «ΑΓΚΑΘΙ» ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη νέα επικαιροποιημένη 27σέλιδη λίστα που υπέβαλε και από την οποία προσδοκά έως και 6 δισ. ευρώ έσοδα εντός του 2015, σε περίπτωση που οι στόχοι αποδειχθούν εφικτοί, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 4% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών στη συνεδρίαση του Euroworking Group, η οποία ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα και σε βήματα σύγκλισης, η ελληνική πλευρά παρουσίασε ένα εμπλουτισμένο κείμενο 27 σελίδων που βασίζεται στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν πρόσφατα και δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα.

Την εμπλουτισμένη λίστα με τα μέτρα του Γιάνη Βαρουφάκη που παρουσιάστηκε στην τηλεδιάσκεψη Euroworking Group, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, αποκάλυψαν οι Financial Times.

Το επίσημο χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το επόμενο Eurogroup θα γίνει στις 24 Απριλίου, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Euroworking Group. Αυτό όμως, όπως διευκρινίζεται, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα αυτό ανάλογα με τις εξελίξεις στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων.

Θα αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει μέσα στο 2015 γιατί «είναι ένας κακός φόρος» τόνιζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θέμα. Θα καταργηθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2015 και θα αντικατασταθεί από έναν φόρο μικρότερης εισπρακτικής απόδοσης. Ωστόσο, προκειμένου να μην υπάρξει μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό, έλεγαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρξουν ισοδύναμα ώστε μαζί με τον νέο φόρο το τελικό αποτέλεσμα να οδηγεί σε έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ όσα απέδωσε και ο ΕΝΦΙΑ το 2014.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι οι Financial Times κάνουν λόγο για την πλέον ολοκληρωμένη προσπάθεια έως τώρα της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκλειδώσει 7,2 δισ. ευρώ πριν οδηγηθεί σε πτώχευση.

Τα μέτρα στοχεύουν κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, προβλέποντας 875 εκατ. ευρώ από ελέγχους σε μεταφορές κεφαλαίων off shore εταιρειών και 500 εκατ. από ένα σύστημα λοταρίας, το οποίο θα έχει στόχο να πειστούν οι καταναλωτές να ζητούν τις αποδείξεις ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του ΦΠΑ.

Το κείμενο περιλαμβάνει ακόμα, μεταξύ άλλων, 1,1 δισ. νέων δαπανών για φέτος, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά (660 εκατ.) αποσκοπούν στην αποκατάσταση της λεγόμενης 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επίσης ακυρώνει την αποκαλούμενη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η οποία θα εξανάγκαζε σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων. Το μέτρο θα προσθέσει άλλα 326 εκατ. ευρώ…

Αναλυτικά τα ποσά που αναμένει να εισπράξει η κυβέρνηση:

- Από τον έλεγχο στα εμβάσματα του εξωτερικού προβλέπονται έσοδα από 725 έως 875 εκατ. ευρώ
- Από επιβολή ΦΠΑ στα τυχερά παιχνίδια, έσοδα 270-600 εκατ. ευρώ
- Από πάταξη φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών, 20-30 εκατ. ευρώ
- Από την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου στο πετρέλαιο, τον καπνό και το αλκοόλ από 250 έως 400 εκατ. ευρώ
- Από τη βελτίωση του κρατικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού, έσοδα 225-235 εκατ. ευρώ
- Από την καταπολέμηση της απάτης στο ΦΠΑ, έσοδα 350-420 εκατ. ευρώ
- Από την επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, έσοδα 50-70 εκατ. ευρώ
- Από το e-gaming, έσοδα 125-175 εκατ. ευρώ
- Από το φόρο πολυτελείας, έσοδα 20 εκατ. ευρώ
- Από την αύξηση εισιτηρίων (πολιτιστική κληρονομιά), έσοδα 5-10 εκατ. ευρώ
- Από τις τηλεοπτικές άδειες, 350-380 εκατ. ευρώ
- Από την πληρωμή δόσεων, 350-400 εκατ. ευρώ

Σχετικές ειδήσεις