ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Ν. Νικολόπουλου για τα δάνεια υπερχρεωμένων ΜΜΕ

Ερώτηση Ν. Νικολόπουλου για τα δάνεια υπερχρεωμένων ΜΜΕ

Νέα ερώτηση στη Βουλή, προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών, για τα δάνεια που έχουν δοθεί σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ.

Νέα ερώτηση στη Βουλή, προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών, για τα δάνεια που έχουν δοθεί σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ κατέθεσε ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος.

Μετά και από έγγραφο του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη (που διαβιβάστηκε στη Βουλή) σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση θα ξεκινήσει έλεγχο για όλα αυτά τα δάνεια, παρά την άρνηση της ΤτΕ να χορηγήσει στοιχεία, ο κ. Νικολόπουλος επανήλθε, παραθέτοντας στοιχεία που ακούστηκαν στην εκπομπή του «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» (EXTRA Channel) από τον πρόεδρο του Κινήματος, «Υπέρβαση», κ. Κ. Τόμπρα, σύμφωνα με τα οποία, η εταιρεία «Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.» συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου, σύνηψε νέο ομολογιακό δάνειο με τις τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank, ύψους 36 εκ. ευρώ. Η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε στο ΧΑΑ, ότι ποσό ύψους 31,9 εκ. ευρώ χορηγήθηκε για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου, ληξιπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της, ενώ ποσό ύψους 4,1 εκ. ευρώ χορηγήθηκε ως νέα πιστωτική διευκόλυνση για την κάλυψη τρεχουσών υποχρεώσεων και επιχειρηματικών αναγκών.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τόμπρας, η χορήγηση του νέου δανείου στην συγκεκριμένη εταιρεία αντίκειται στις τρέχουσες εθνικές και ευρωπαϊκές διατάξεις, καθώς η εταιρεία είναι ζημιογόνος, αλλά και στερείται ιδίων κεφαλαίων. Επίσης αποκάλυψε ότι οι ορκωτοί λογιστές – ελεγκτές της επιχείρησης αναφέρουν στο πιοστοποιητικό για την χρήση του 2013, ότι «οι υποχρεώσεις της είναι μεγαλύτερες από το κυκλοφορούν ενεργητικό της», με αποτέλεσμα η εταιρεία να εμφανίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και, έτσι, η εξυπηρέτηση των υφιστάμενων και ληξιπρόθεσμων δανειακών της υποχρεώσεων να καθίσταται στην πράξη αδύνατη και, ότι, λόγω της ως άνω αρνητικής καθαρής της θέσης, «για το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της συντρέχουν οι προϋποθέσεις των άρθρων 47 και 48, Ν. 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών», δηλαδή ότι η εταιρεία πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί άμεσα, με αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ή να της αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας και να τεθεί αυτή σε εκκαθάριση, με αποτέλεσμα να καθίσταται έτσι απαγορευτική η κάθε τύπου και μορφής, τραπεζική πιστωτική χορήγηση και εξυπηρέτηση προς αυτήν.

Με αφορμή αυτά τα νέα στοιχεία που δημοσίως κοινοποιήθηκαν λοιπόν, ο κ. Νικολόπουλος, θέτει ερωτήματα για την υπόθεση και τη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες ελήφθη το συγκεκριμένο δάνειο, αλλά και για το γενικότερο «τοπίο» δανειοδότησης ορισμένων εταιρειών που κατέχουν Μέσα Ενημέρωσης, επιζητώντας την άμεση και εις βάθος διερεύνηση όλων των υποθέσεων, καθώς και την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικονομικής ζωής της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις