ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση σε καναλάρχες: Ξεχάστε τους συμψηφισμούς

Κυβέρνηση σε καναλάρχες: Ξεχάστε τους συμψηφισμούς

Τα χρήματα που χρωστούν τα κόμματα στα κανάλια από την διαφημιστική τους προβολή λόγω εκλογών, επικαλούνται οι καναλάρχες για να μην πληρώσουν τις οφειλές τους προς το κράτος. Δεν θέλουν να δώσουν ούτε ευρώ στα ταμεία. Δείτε τι απαντάει η κυβέρνηση.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ – ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Συγκεκριμένα, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα χρήματα που χρωστούν οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας και συνδρομητικών τηλεοράσεων, οι καναλάρχες με απύθμενη υποκρισία ισχυρίζονται ότι αυτά τα χρήματα εμμέσως έχουν πληρωθεί, αφού συμψηφίζονται με τα χρήματα που χρωστούν τα κόμματα από τον διαφημιστικό χρόνο που νοίκιαζαν κατά τη διάρκεια των εκλογικών αναμετρήσεων.

Τι ισχυρίζονται δηλαδή; «Τα κόμματα μας χρωστούν λεφτά από τα διαφημιστικά τους σποτ και την προβολή των προγραμμάτων τους, άρα... πατσίζουμε κι εμείς με την εισφορά που χρωστάμε».

Βεβαίως ο συμψηφισμός αυτός στερείται σοβαρής επιχειρηματολογίας και παράλληλα δείχνει τη διάθεση των καναλαρχών οι οικονομικές διαφορές με το κράτος να «κουκουλώνονται» με αδιαφανείς διαδικασίες.

Δεν υπάρχει συμψηφισμός λέει η κυβέρνηση

Η αντίδραση της κυβέρνησης στην επιχειρηματολογία των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών ήταν άμεση: Ξεχάστε τους συμψηφισμούς.

Όπως τονίζουν στελέχη του Μαξίμου: «Η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει στην πράξη την ίση μεταχείριση όλων απέναντι στο νόμο, ενώ προασπίζεται και τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και γι' αυτό προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου σχετικά με το αντάλλαγμα για την χρήση διαύλων ραδιοσυχνοτήτων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας κατά τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014.

Βάσει των διατάξεων του άρθρου 21 του Ν. 2328/1995, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, η άδεια λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών χορηγείται υπό τον όρο της καταβολής ελάχιστου ετησίου ανταλλάγματος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για τη χρήση ορισμένου ή ορισμένων διαύλων ραδιοσυχνοτήτων που παραχωρούνται στο σταθμό αυτής της κατηγορίας.

Στις ως άνω διατάξεις προβλέπεται ρητώς και ευθέως ότι το αντάλλαγμα καθορίζεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των ακαθάριστων εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ τα ποσοστά αυτά μπορούν να αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Τύπου και Μ.Μ.Ε. και εισπράττονται σε ετήσια βάση κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει κάθε φορά.

Δεν υπάρχει, όμως, διάταξη που να προβλέπει συμψηφισμούς για το τέλος αυτό. Τελευταία φορά που υπογράφτηκαν παρόμοιες αποφάσεις καταβολής ανταλλαγμάτων ήταν από τον τότε Υπουργό Επικρατείας κ. Παντελή Καψή για τα έτη μέχρι το 2010 και από τότε μέχρι σήμερα δεν εκδόθηκε καμία σχετικά απόφαση».

Η κόντρα κυβέρνησης – καναλαρχών μόλις άρχισε και αναμένεται να είναι σφοδρή.

Ρoή Ειδήσεων