ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για την Εξεταστική για τα μνημόνια

Σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για την Εξεταστική για τα μνημόνια

Θερμή αναμένεται να είναι σήμερα, Μ. Δευτέρα (06/04/2015) η συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στην οποία θα διερευνηθούν τα αίτια και τους υπαίτιους που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο.

Η διαδικασία ξεκινά στις 18:00 το απόγευμα στην Ολομέλεια και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία αργά το βράδυ της Μ. Δευτέρας.

Η πρόταση αναμένεται να υπερψηφισθεί, καθώς για να γίνει δεκτό το αίτημα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, θα πρέπει η πρόταση να συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων, η oπoία δεν μπoρεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, δηλαδή 120 βουλευτών.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι:

  • Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση)
  • Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση
  • Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, δηλαδή το PSI
  • Μάιος 2012 και εντεύθεν

Δική της πρόταση θα καταθέσει η ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία θα περάσει στην αντεπίθεση καταθέτοντας δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αίτημα να ερευνηθεί η χρονική περίοδο από το 1981 και μετά. Στη Συγγρού έχουν αποφασίσει ότι, αν και η ΝΔ θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή με στελέχη του κόμματος.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ προτείνει τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή να κληθεί ως πρώτος μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια.

Σχετικές ειδήσεις