ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Σαμαρά: Τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι (videos)

Τσίπρας σε Σαμαρά: Τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι (videos)

Στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς στην κυβέρνηση απάντησε οΑλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια και τους υπαίτιους που οδήγησαν τη χώρα σε μνημονιακό καθεστώς, αποδίδοντας πολιτικές ευθύνες – Ένα ακόμη μήνυμα του πρωθυπουργού στη μνημονιακή Ευρώπη.

«Η Ελλάδα κύριε Σαμαρά, δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε κι εσείς πως έχει ισχυρή γεωπολιτική δυναμική - και είναι χώρα κυρίαρχη που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές», απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, τόνισε πως η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, δεν αποσκοπεί στην ποινικοποίηση των νεοφιλελεύθερων ιδεών που διέπνεαν τα Μνημόνια, αλλά να διερευνήσει «εάν πέρα από την υλοποίηση μιας κακής, εμμονικής και ιδεολογικής επιλογής, εκτελέστηκαν πράξεις που είχαν άλλα, μη ιδεολογικά κίνητρα. Τέτοιες πράξεις προτείνεται να ανιχνευθούν στη διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος, στην απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει στη αύξηση του χρόνου για τον διακανονισμό των ελληνικών ομολόγων από τις τρεις στις δέκα ημέρες, (για την οποία είχαν καταθέσει επίκαιρες ερωτήσεις τότε, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς και η Βάσω Παπανδρέου), στην "αλλαγή μνημονιακής φρουράς στον φοβερό Νοέμβριο του 2011", στο πώς και με ποιες διαδικασίες στις Κάννες "ανατράπηκε Έλληνας Πρωθυπουργός μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας", στο τι έγινε με το περίφημο PSI όπου "ξαλάφρωσαν οι γερμανικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και τα φορτώθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα", στο πώς κρίθηκε η Αγροτική Τράπεζα ως ανεπίδεκτη σωτηρίας, στο πώς έγινε η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών "με προϋπόθεση την ανάληψη του κόστους απ' το Δημόσιο"».

Εξάλλου, ερμηνεύοντας τις δηλώσεις Σαμαρά, ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση σε περίπτωση που βουλευτές της αποσύρουν τη στήριξή τους, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε εάν ο Αντώνης Σαμαράς ονειρεύεται την εποχή των Καννών:

- «Σας ζήτησε ποτέ κανείς κε Σαμαρά να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα; Αν νοσταλγήσατε την εποχή των Καννών, μην περιμένετε άδικα. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι», ανέφερε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ ο πρωθυπουργός.

- «Οι ξένοι με ρώτησαν αν θα σας στηρίξω για να βγείτε απ' τους δικούς σας εφιάλτες», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Και όταν με ρώτησαν αν θα σας στήριζα αν οι βουλευτές σας δεν στηρίξουν τη συμφωνία, είπα πως αν αυτή η συμφωνία βοηθά την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εγώ θα την στηρίξω. Εγώ δεν ξέρω τι σχεδιάζετε εσείς - θα στηρίξω, αλλά να μην μας θεωρείτε δεδομένους», συμπλήρωσε.

«Ο Σαμαράς επανέλαβε όσα είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα. Επανέλαβε το ίδιο δίλημμα: πως υπάρχει είτε το μνημόνιο, είτε η καταστροφή. Σήμερα ο Σαμαράς αποκάλυψε πως περιμένει καρτερικά την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός και κατέστησε σαφές: «Η Ελλάδα έχει μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με ειλικρίνεια και θάρρος. Η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς την κυβέρνηση αυξάνεται, αντί να μειώνεται. Έχουμε στόχο να βγάλουμε τη χώρα από τη λάσπη. Η Ελλάδα δεν είναι υποτελής και υποταγμένη. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και δεν μπορούν να παίζουν μαζί μας οι Ευρωπαίοι και οι δανειστές. Η Ελλάδα έχει ισχυρή γεωπολιτική θέση».

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Μετά από 5 χρόνια κοινοβουλευτικής σιωπής εκκινούμε μια διαδικασία για να απαντηθούν ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό. Είναι δεδομένη η κριτική εις βάρος των προγραμμάτων λιτότητας. Οι πολιτικές ευθύνες για τα μνημόνια έχουν αποδοθεί. Πρέπει να χυθεί άπλετο φως στις σκιές των τελευταίων 5 ετών. Πρέπει να αποκατασταθεί η σχέση των πολιτών με τους θεσμούς και το πολιτικό σκηνικό. Η Πρόεδρος της Βουλής βρήκε στο γραφείο της πάνω από 150 δικογραφίες εναντίον των βουλευτών. Κάποιοι βουλευτές χρησιμοποιούν το Σύνταγμα και τους νόμους για να προστατεύουν τον εαυτό τους».

Συνεχίζοντας, σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής για το Μνημόνιο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Πολιτικά και ιδεολογικά η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται στον αντίποδα των μνημονίων. Δεν θέλουμε εξεταστική επιτροπή για να ποινικοποιήσουμε τις φιλελεύθερες ιδεολογίες. Η εξεταστική επιτροπή πρέπει να διερευνήσει εάν τελέστηκαν πράξεις που είχαν μη πολιτικά κίνητρα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει τι έγινε την 5ετία που πέρασε. Δεν υπάρχει διάθεση ρεβανσισμού. Είναι πολλά τα σημεία που πρέπει να διερευνηθούν, πολλές οι πράξεις που πρέπει να ελεγχθούν. Πρέπει να εξεταστεί σε βάθος η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009».

Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, υπογράμμισε: «Πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη Σύνοδο των Κανών, τον Νοέμβριο του 2009. Κύριε Σαμαρά, ξέρω ότι δεν είχατε πάει στις Κάννες, αλλά ήσασταν από τους πρωταγωνιστές του παρασκηνίου. Πρέπει να μάθουμε πώς και με ποιες διαδικασίες ανατράπηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Σαμαράς ονειρεύεται μία ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, όπως ακριβώς συνέβη και με τον Γ. Παπανδρέου. Κύριε Σαμαρά, σας ζήτησε κανείς να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση; Η Βουλή πρέπει να εξετάσει τι έγινε με το περίφημο PSI.

«Πρέπει να συζητήσουμε τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Να δοθούν εξηγήσεις γιατί η ΤτΕ προχώρησε πριν μπει η χώρα στο Μνημόνιο στην αύξηση χρόνου διακανονισμού των ελληνικών ομολόγων. Ποια ήταν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των τραπεζών σχετικά με τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Για ποιο λόγο διασπάστηκε η Αγροτική τράπεζα; Και ο β' γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών χρήζει έρευνας».

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Υπήρχαν σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες ζημίωσαν τη χώρα. Υπήρξαν διατάξεις, οι οποίες απάλλασσαν ορισμένους από ποινικές ευθύνες, όπως για παράδειγμα τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, ΤτΕ. Εάν όλα συνέβαιναν νόμιμα, δεν θα υπήρχαν διατάξεις ασυλίας. Πρέπει να εξακριβωθεί εάν πίσω από τις πολιτικές αποφάσεις, κρύβονταν άλλα κίνητρα. Γιατί κύριε Σαμαρά δεν φέρατε σήμερα για ψήφιση την πρόταση σας για εξεταστική από το 1981; Ο ελληνικός λαός ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις».

Αναλυτικότερα:

Η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπαγωγή της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης, δεν αποσκοπεί στην ποινικοποίηση των νεοφιλελεύθερων ιδεών που διέπνεαν τα Μνημόνια, αλλά να διερευνήσει «αν πέρα από την υλοποίηση μιας κακής, εμμονικής και ιδεολογικής επιλογής, εκτελέστηκαν πράξεις που είχαν άλλα, μη ιδεολογικά κίνητρα» ανέφερε ακόμα στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας. «Αυτό σε τελευταία ανάλυση ζητά να μάθει ο λαός μας, που συνεχίζει να έχει τεράστια ερωτηματικά για την πενταετία που πέρασε», συμπλήρωσε.

Ζητώντας ωστόσο ο πρωθυπουργός, «να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές της πενταετίας», εκτίμησε πως στον ελληνικό λαό υπάρχει η διάχυτη αίσθηση της συμπαιγνίας των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να μην υπάρξει διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα, και για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα μιας κάστας πολιτικών και επιχειρηματιών: «Δεν ισχυρίζομαι πως είναι κατ΄ ανάγκη ορθή η αίσθηση αυτή - όχι τουλάχιστον σε όλες τις περιπτώσεις», παρατήρησε.

Στην προκείμενη περίπτωση, με την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ αποσκοπούν να ανταποκριθούν στο αίτημα ενός λαού «που έκανε τρομακτικές θυσίες - και την ίδια στιγμή έβλεπε άλλους πολλούς να μένουν έξω απ' τις θυσίες και κάποιους να προλαβαίνουν να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

Απέναντι στο αίσθημα της αδικίας, η Εξεταστική Επιτροπή οφείλει να διερευνήσει σε βάθος της συνθήκες αναθεώρησης του ελλείμματος το 2009-2010 και το ποιος έλαβε αυτήν την απόφαση», τόνισε.

- «Τα ίδια ζητάγατε κι εσείς κ. Σαμαρά. Μετά τα ξεχάσατε, και σήμερα μας είπατε και την άλλη θεωρία, πως "η κρίση έφερε το Μνημόνιο". Δηλαδή τα πεπραγμένα της ΝΔ, της κυβέρνησης Καραμανλή. Πείτε το καθαρά κ. Σαμαρά. Γιατί δεν το λέτε;» προκάλεσε τον πολιτικό του αντίπαλο ο Πρωθυπουργός.

Άλλες «σκοτεινές πτυχές της προηγούμενης πενταετίας» είναι κατά τον κ. Τσίπρα η απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος να προχωρήσει στην αύξηση του χρόνου για τον διακανονισμό των ελληνικών ομολόγων από τις τρεις στις δέκα ημέρες, (για την οποία είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση και ο Α. Σαμαράς και η Β. Παπανδρέου), ή η αλλαγή της μνημονιακής φρουράς τον φοβερό Νοέμβριο του 2011:

«Πρέπει να μάθουμε επιτέλους, τι ακριβώς διημείφθη στις Κάννες, όπου ο κ. Σαμαράς ταξίδεψε αντιμνημονιακός και γύρισε ένθερμος υποστηρικτής του Μνημονίου, και ο κ. Βενιζέλος επέστρεψε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου, για να γίνει μετά αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά - αλλά πάντοτε αντιπρόεδρος», ανέφερε δηκτικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Πρέπει να μάθουμε πώς και με ποιες διαδικασίες ανατράπηκε Έλληνας πρωθυπουργός μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» συμπλήρωσε, προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

- «Βλέπω και σήμερα τον κ. Σαμαρά: Κάτι θα ξέρει - γιατί κάτι ανάλογο ονειρεύεται και τώρα, και χωρίς να προκληθεί, σπεύδει να δηλώσει πως είναι πρόθυμος να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση δυο μήνες μετά τις εκλογές. "Σας ζήτησε ποτέ κανείς κ. Σαμαρά να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα;"», αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του. «Ή μήπως νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών; Αν την νοσταλγήσατε, καθίστε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, γιατί θα περιμένετε πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα, τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι. Μην περιμένετε άδικα», συμπλήρωσε χειροκροτούμενος εκ νέου.

Άλλα θέματα που θα πρέπει κατά τον κ. Τσίπρα να εξετάσει η Επιτροπή, είναι το PSI, η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τα κριτήρια επιλεξιμότητας που ακολουθήθηκαν, όπως επίσης και η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, όπου οι μετοχές του ΤΧΣ πουλήθηκαν σε τιμή κατώτερη της τιμής αγοράς τους με ζημία του Δημοσίου.

- «Για ποιον λόγο διαχωρίστηκε η Αγροτική Τράπεζα σε καλή και κακή και οδηγήθηκε σε συγχώνευση η πρώτη; Πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Τις περιμένει ο ελληνικός λαός», ανέφερε ο Αλ.Τσίπρας.

«Αν όλα ήταν ζήτημα πολιτικών επιλογών, γιατί αλήθεια χρειάζονταν όλες αυτές οι διατάξεις που εξαιρούσαν από τις αστικές και ποινικές ευθύνες, όσους είχαν την ευθύνη υλοποίησης των επιλογών αυτών - τις διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του ΤΑΙΠΕΔ, της Τράπεζας της Ελλάδας, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους; Γιατί να περάσουν αυτές οι διατάξεις ασυλίας αν όλα γινόντουσαν σύμφωνα με το νόμο;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Τέλος σχολιάζοντας την αντιπρόταση της Νέας Δημοκρατίας για μία Εξεταστική που θα ξεκινούσε από το 1981 και θα κάλυπτε και τους δυο μήνες της τωρινής διακυβέρνησης, ο κος Τσίπρας εκτίμησε πως η ΝΔ επιθυμεί να θολώσει τα νερά, και πως στην πραγματικότητα «ουδόλως επιθυμεί να σηκώσουμε έστω και ένα χαρτάκι».

Απαντώντας στον Πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς αντείπε πως ο Αλέξης Τσίπρας «απειλεί απροκάλυπτα και άμεσα».

«Έχετε την εντύπωση, πως επειδή ανοίξατε τη βεντάλια του λαϊκισμού σας με αυτήν την περισσή αλαζονεία, δεν θα πάτε σε Προανακριτική Επιτροπή αν οδηγήσετε τη χώρα σε πιστωτικό γεγονός; Ο λαός δεν δέχεται να τον πάτε στα βράχια!», ανέφερε ο Α. Σαμαράς, λέγοντας μάλιστα πως την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την απέτρεψε ο ίδιος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «μπλοκάροντας τη συνταγματική αναθεώρηση».

Στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη Διάσκεψη των Καννών, ο πρόεδρος της ΝΔ ισχυρίστηκε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, πως «την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα την καταδικάσατε πρώτος εσείς». Όσο για τα περί οικουμενικής κυβέρνησης ο Αντώνης Σαμαράς παρατήρησε πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει υποκαταστήσει τον πρωθυπουργό:

«Έχετε νομιμοποίηση για την Επιτροπή για το Δημόσιο Χρέος; Απ' τη Βουλή δεν έχετε νομιμοποιηθεί. Πώς αισθανθήκατε όταν είδατε στην εκδήλωση να λείπουν τα υπόλοιπα τα κόμματα; Σε αντίθεση με τον κ. Βαρουφάκη, εσείς πανηγυρίζατε που έλειπαν εκείνοι που εσείς δεν καλέσατε», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

- «Εγώ προτεραιότητα ως πρωθυπουργός δεν είχα την Εξεταστική, αλλά να σώσω τον τόπο. Και αυτήν την προτεραιότητα συνεχίζω να έχω. Να σωθεί η Ελλάδα!», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

- «Θα θέλατε πολύ να κάνετε Εξεταστική. Δεν κάνατε, γιατί ο συγκυβερνήτης σας ήταν ο κος Βενιζέλος. Και πείτε την αλήθεια αυτή να την ακούσουν οι βουλευτές και ο λαός», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εφόσον μας καλείτε να διερευνήσουμε 35 ολόκληρα χρόνια σχεδόν, αφού συμπεριλαμβάνετε ως υποσύνολο και την περίοδο για την οποία εμείς ζητάμε Εξεταστική, γιατί δεν υπερψηφίζετε σήμερα, αποδεικνύοντας πως δεν έχετε να κρύψετε τίποτε;», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Αν το παράπονό σας είναι πως δεν καλεστήκατε στην Επιτροπή για το Δημόσιο Χρέος, η Πρόεδρος της Βουλής να σας καλέσει να πείτε την άποψή σας. Κάλεσε το Προεδρείο της Βουλής και όχι κόμματα. Εγώ πήγα για ν' ακούσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας προκαλώντας ειρωνικές αντιδράσεις από τα έδρανα της ΝΔ. «Λέτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι κανένα παιδάκι που το ξεγέλασε η Πρόεδρος της Βουλής;» επέμεινε ο πρωθυπουργός.

Σχετικές ειδήσεις