ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα (video)

Η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα (video)

Στη Μόσχα, όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έφτασε το απόγευμα της Τρίτης (7/4) ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αλλά και από τη σύντροφό του Περιστέρα Μπαζιάνα.

Τον Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Ρώσοι αξιωματούχοι, με μια λιτή τελετή, ενώ ο πρωθυπουργός λίγη ώρα αργότερα ανήρτησε μια φωτογραφία από την άφιξή του στη Ρωσία, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, σχολιάζοντας: «Άφιξη νωρίτερα στη Μόσχα. Αύριο το μεσημέρι συνάντηση με το Ρώσο Πρόεδρο κ. Πούτιν».

tsipras1

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο TASS, λίγες ώρες πριν την άφιξή του στη Μόσχα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μπουν σε νέο πλαίσιο οι ελληνορωσικές σχέσεις.

Παράλληλα, αφού χαρακτήρισε ευκαιρία την επίσκεψή του στη Μόσχα για «να αποτελέσει η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γέφυρα ανάμεσα στη δύση και τη Ρωσία», δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια είχαν υποστεί πλήγμα, αλλά και ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθεί η παράλογη – όπως σημείωσε χαρακτηριστικά – πολιτική των κυρώσεων λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, τέλος, ότι δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει διάλογος και διαπραγμάτευση για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει προγράμματος, ο πρωθυπουργός στις 10 το πρωί της Μ. Τετάρτης, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ στις 13:00 θα μεταβεί στο Κρεμλίνο, όπου θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση (διάρκειας μιας ώρας) με τον πρόεδρο Πούτιν.

Αμέσως μετά θα γίνουν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες, πριν τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών. Το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με προέδρους ομογενειακών συλλόγων, ενώ την Πέμπτη (9/4) θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν (Sergey Naryshkin) τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς και με τον πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ.κ. Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.

Σχετικές ειδήσεις