Financial Times: Μην ποντάρετε ότι ο Τσίπρας θα κάνει «kolotoumba»

Newsroom Newsroom

Financial Times: Μην ποντάρετε ότι ο Τσίπρας θα κάνει «kolotoumba»

Τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη στις διαπραγμνατελύσεις με τους δανειστές προσπαθούν να... αποκρυπτογραφήσουν οι Financial Times.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ «ΞΕΦΟΡΤΩΘΕΙ» ΤΟΥΣ ΑΚΡΑΙΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Χρησιμοποιώντας, γραμμένη στα λατινικά, τη χαρακτηριστική ελληνική λέξη «κωλοτούμπα» («kolotoumba»), οι FT καλούν όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στις συνομιλίες της Αθήνας με τους δανειστές της, να μην... ποντάρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υποχωρήσει από τις αριστερές θέσεις, με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές.

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι η μόνη λύση για τους Ευρωπαίους, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να αποτρέψει την καταστροφή λόγω χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη, είναι να υποκύψει στην πραγματικότητα και να κυβερνήσει ως δεξιός -ή, τουλάχιστον, όχι τόσο ως... αριστερός.

Αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα σημαίνει ότι θα πρέπει να «διαπραγματευθεί καλόπιστα με τους πιστωτές της Ελλάδας, να μην χάσει άλλο χρόνο με πομπώδεις, αντικαπιταλιστικές κινήσεις και να διατυπώσει αξιόπιστες υποσχέσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας και υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων».

Οι Financial Times εκτιμούν ότι για να το καταφέρει αυτό ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να σπάσει τους δεσμούς με τους ακροαριστερούς στο κόμμα του που αντιτίθενται σε αυτούς τους συμβιβασμούς και οι οποίοι αντιστοιχούν στο 20% περίπου της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Αν συμβεί αυτό, οι Financial Times βλέπουν τον Τσίπρα να ηγείται ενός φιλοευρωπαϊκού εθνικού μετώπου με τα μετριοπαθή κόμματα που ηττήθηκαν στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Όπως γράφουν, ωστόσο, στο εσωτερικό της χώρας δεν θεωρείται και τόσο σίγουρο ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει «kolotoumba», υποχωρώντας από τις αριστερές του θέσεις, χάρη στις οποίες, μάλιστα, κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Ως προς αυτό, επικαλούνται τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση τους 2,5 μήνες που είναι στην εξουσία. Έχει ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, όπως επισημαίνουν, ενώ, με το «νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας», επέτρεψε στους Έλληνες που έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις να διευθετήσουν τα χρέη τους με 100 δόσεις.

«Εάν πληρώσουν ταχύτερα, θα ευνοηθούν με μερική διαγραφή. Αυτό δεν είναι μικρό ζήτημα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν το Φεβρουάριο στα 75,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 56,4 δισ. ήταν οφειλές φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο».

Η εφημερίδα θυμίζει επίσης ότι η ελληνική Βουλή έχει φτιάξει τρεις ερευνητικές επιτροπές, που είναι δεδομένο ότι θα «εκνευρίσουν» τους συμμάχους και τους πιστωτές της Ελλάδας.

Παράλληλα, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έχει εμπειρία εξουσίας, παλεύει σκληρά για να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αριστερή πλατφόρμα, βάσει της οποίας εξελέγη.

Το δημοσίευμα καταλήγει τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «μπορεί να κάνει την "kolotoumba" και να ξεφορτωθεί τους ακραίους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι ετοιμάζει το έδαφος ώστε, σε περίπτωση πτώχευσης, να απευθυνθεί σε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved