ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Προσήλωση στις δικοινοτικές συνομιλίες για δίκαιη λύση στο Κυπριακό

Τσίπρας: Προσήλωση στις δικοινοτικές συνομιλίες για δίκαιη λύση στο Κυπριακό

Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν πεδίο σταθερότητας σε μία ευρύτερη περιοχή συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως είπε, η τριμερής διάσκεψη Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτου συμβάλλει στην εξασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καλώντας ταυτόχρονα και άλλες δυνάμεις της περιοχής να συνεργαστούν και να αποτελέσουν εγγύηση για την ειρήνη στην περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τους κινδύνους που υπάρχουν στην περιοχή κυρίως λόγω της δραστηριοποίησης της ISIS και των τζιχαντιστών και εξέφρασε την άποψη ότι ένας συνασπισμός δυνάμεων μπορεί να αποτελέσει "πρόχωμα" για τους εξτρεμιστές, κάτι που ενδιαφέρει όλη την Ευρώπη, συμπλήρωσε με νόημα.

Οι ενεργειακοί δρόμοι περνάνε από τη Κύπρο σημείωσε και αυτοί πρέπει να αξιοποιηθούν έτσι ώστε να αποτελέσουν παράγοντες ανάπτυξης για την περιοχή. Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων αποτελούν για εμάς προτεραιότητα. Ο φυσικός πλούτος παράγει ευκαιρίες για συνεργασία και όχι για συγκρούσεις, τόνισε.

Πρώτος στόχος μας είναι η προσήλωση στη συνέχιση μέχρι την τελική ευόδωση των δικοινοτικών συνομιλιών για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού, είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τη σειρά του αναφέρθηκε στους δεσμούς που συνδέουν Ελλάδα και Κύπρο και τόνισε πως κοινός στόχος και επιδίωξη των δύο χωρών θα πρέπει να είναι μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Μια λύση που θα εξασφαλίζει τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους. "Δεν μας ενδιαφέρει" όπως είπε "μια λύση με νικητές και ηττημένους". Είμαστε έτοιμοι, τόνισε για τη συνεργασία με τις χώρες του αραβικού Κόλπου αλλά και την Τουρκία, αρκεί η τελευταία να πάψει να προκαλεί με τις κινήσεις της, αναφερόμενος στο θέμα του Μπαρμπαρός.

Σε ότι αφορά τα θέματα περιφερειακής συνεργασίας, υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες ανάπτυξης συνεργασίας δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας αφού άλλωστε επιθυμούμε συνθήκες ειρήνης με τις χώρες του αραβικού κόλπου αλλά και με την Τουρκία εφόσον συμβάλλει και η ίδια.

«Έχουμε απλωμένο το χέρι για συνθήκες ειρήνης και συνεργασίας στην Τουρκία ώστε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη προς όφελος των λαών» είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την Τουρκία: «Αν επαναληφθούν φαινόμενα όπως του περασμένου Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος σε συνθήκες απειλών και εκβιασμού».

Σχετικές ειδήσεις