ΚΥΠΡΟΣ

Deloitte: Η Κύπρος στην 30η θέση παγκοσμίως στην κοινωνική πρόοδο

Deloitte: Η Κύπρος στην 30η θέση παγκοσμίως στην κοινωνική πρόοδο

Την 30η θέση στην κατάταξη των χωρών με τη μεγαλύτερη κοινωνική πρόοδο παγκοσμίως, κατέχει η Κύπρος.

Αυτό προκύπτει από το φετινό Δείκτη Κοινωνικής Προόδου ('Social Progress Index'), του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Social Progress Imperative ('SPI'), τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώνει σήμερα η Deloitte.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, καταγράφοντας τα αποτελέσματα της κοινωνικής προόδου μιας χώρας, ο δείκτης κοινωνικής προόδου, ο οποίος αξιολογεί τις 133 χώρες με βάση την κοινωνική και την περιβαλλοντική απόδοση τους, εντοπίζει τα «δυνατά» και τα «αδύνατα» σημεία μιας χώρας, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του ίδιου επιπέδου.

Τα δεδομένα που τυγχάνουν επεξεργασίας καλύπτουν το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ χρησιμοποιούνται 52 διαφορετικοί δείκτες για να οριστικοποιηθεί η κατάταξη όσον αφορά στα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους ανθρώπους.

Η Κύπρος, λόγω της βαθμολογίας για την κοινωνική πρόοδο της, καταλαμβάνει την 30η θέση ανάμεσα στις 133 χώρες που αξιολογήθηκαν, θέση λίγο χαμηλότερη από εκείνη στην οποία κατατάσσεται με κριτήριο το ΑΕΠ της, δηλαδή την 26η στις 133.

Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα, η Νορβηγία είναι φέτος η χώρα με την καλύτερη απόδοση, η Σουηδία είναι η χώρα με την καλύτερη απόδοση από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλαμβάνοντας την 2η θέση στη σχετική κατάταξη, ενώ ο Καναδάς είναι η χώρα με την καλύτερη απόδοση από τις χώρες των G8, αφού βρίσκεται στην 6η θέση της κατάταξης.

Επίσης, η Σλοβενία είναι το μεγαλύτερo Ευρωπαϊκό "success story" με βαθμολογίες καλύτερες από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία είναι η χώρα με τη χαμηλότερη απόδοση, αφού βρίσκεται στην 31η θέση της κατάταξης, δηλαδή μια θέση κάτω από την Κύπρο. Η θέση αυτή κατατάσσει την Ιταλία σε χαμηλότερη θέση από εκείνες των χωρών του πρώην Σοβιετικού «μπλοκ», όπως είναι η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία.

Επιπρόσθετα, ο σχετικός Δείκτης δείχνει ότι ο κόσμος αποδίδει περισσότερο στους τομείς «της διατροφής» και «της βασικής ιατρικής φροντίδας» και λιγότερο στην «πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση» και «βιωσιμότητα του οικοσυστήματος». Οι πλουσιότερες χώρες, όπως είναι η Νορβηγία που βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης, γενικά επιτυγχάνουν καλύτερα κοινωνικά αποτελέσματα, σε σχέση με τις χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι το ΑΕΠ δεν είναι ο μοναδικός δείκτης που προσδιορίζει την κοινωνική πρόοδο.

Σχετικές ειδήσεις