ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Brussels Group: Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για το νέο γύρο συνεδριάσεων

Brussels Group: Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για το νέο γύρο συνεδριάσεων

Το Brussels Group συνέρχεται το Σάββατο 18 Απριλίου, στις 14:00 (τοπική ώρα), στο Παρίσι, επιβεβαίωσαν από τη μεριά της κυβέρνησης, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Την επανέναρξη των συνεδριάσεων των ομάδων εργασίας Ελλάδας και θεσμών, μέσα στο Σαββατοκύριακο, είχε ανακοινώσει νωρίτερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου, κατά το οποίο αναμένεται μία γενική αποτίμηση της κατάστασης από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, στις συνεδριάσεις του Brussels Group θα εξεταστούν όλες οι θεματικές της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να βρεθεί το κοινό έδαφος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, στο πλαίσιο μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να βασίζεται στο σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο, στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, στο πλαίσιο, όμως, του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από τη λιτότητα και εθνική κυριαρχία, καθώς και στην άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Το δε κυβερνητικό κλιμάκιο, το οποίο συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, έχει κάνει σαφή τη στρατηγική του προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα. Όπως υπενθυμίζεται, η χώρα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το καλοκαίρι του 2014, εκπληρώνοντας κανονικά τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές, «γεγονός, δηλαδή, μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά, να μην αναχρηματοδοτεί μια χώρα το χρέος της».

Σχετικά με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι αυτές είναι συγκεκριμένες και παραπέμπουν στις πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Reuters (15/04/2014): «Παραμένουν, βεβαίως, τέσσερα σημεία διαφωνίας στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Θέλω να είμαι σαφής: Δεν πρόκειται εδώ για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης αλλά για πολιτική διαφωνία, που, όμως, όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων στο βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουάριο».

Οι «κακοφωνίες και οι αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά» δεν μειώνουν την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του μήνα. «Η Ευρώπη έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει και να προχωράει» καταλήγουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Σχετικές ειδήσεις