ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνές συνέδριο για τη δημοκρατία και την ηθική στην εξουσία

Διεθνές συνέδριο για τη δημοκρατία και την ηθική στην εξουσία

Τι σημαίνει ηθική ηγεσία, πώς διασφαλίζεται η διαφάνεια στην εξουσία και ποιος είναι ο ρόλος της ενημέρωσης στη διαμόρφωση ενσυνείδητων πολιτών είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα τεθούν κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 25 Απριλίου.

Το Συνέδριο, με θέμα «Δημοκρατία και Αξίες: Πώς οι δημοκρατικές κοινωνίες μπορούν να καλλιεργήσουν κοινές αξίες και υπεύθυνους ηγέτες» διοργανώνεται από το βρετανικό think tank Global Thinkers Forum και το αμερικάνικο think tank Carnegie Council.

Παρουσιάζοντας τους στόχους του συνεδρίου, η πρόεδρος του Global Thinkers Forum, Ελισάβετ Φιλιππούλη, σημείωσε ότι μέσα στις νέες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες έχει διαπιστωθεί ότι τα παραδοσιακά μοντέλα διακυβέρνησης δεν λειτουργούν και ως εκ τούτου υπάρχει η ανάγκη να κατατεθούν άλλες οπτικές προς αυτή την κατεύθυνση.

synedrio2

Τόνισε επίσης την ανάγκη να λειτουργούν οι θεσμοί ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια σε μια κοινωνία. Επίσης, αναφέρθηκε στην αξία της ενημέρωσης, για να υπάρχει πρόσβαση του πολίτη στη γνώση.

Όπως τόνισε, στόχος της διοργάνωσης είναι η παραγωγή σκέψης και ιδεών, πεδίο στο οποίο παρατηρείται έλλειψη στην Ελλάδα.

Απο την πλευρά του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νίκος Φίλιππας αναφέρθηκε σε διαφορετικές μορφές δημοκρατικής λειτουργίας και ελευθερίας, από τη διαιώνιση του χρέους έως τη συγκέντρωση του πλούτου σε ελάχιστο ποσοστό πληθυσμού παγκοσμίως.

Η παρουσίαση του συνεδρίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 25/04, έγινε σήμερα Δευτέρα 20 Απριλίου στο Free Thinking Zone.

Στους προσκεκλημένους ομιλητές περιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του Carnegie Council Joel H. Rosenthal, μέλη του Carnegie Council Global Ethics, ο Βρετανός διπλωματικός σύμβουλος Carne Ross, και πολλοί εξέχοντες Έλληνες πολιτικοί, εκπαιδευτικοί και εξέχοντα στελέχη του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου.

Παρασκευή Βονάτσου

Σχετικές ειδήσεις