ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Δεν απελευθερώνουμε τον Σάββα Ξηρό

Κυβέρνηση: Δεν απελευθερώνουμε τον Σάββα Ξηρό

Ο νόμος για τις φυλακές τύπου Γ΄ δεν οδηγεί σε αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί κύκλοι απαντώντας εμμέσως στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς, ο οποίος σήμερα 20 Απριλίου έκανε δηλώσεις για το θέμα, χαρακτηρίζοντας «μη φιλική» στάση από την πλευρά της Ελλάδας την ενδεχόμενη αποφυλάκιση Ξηρού.

Πηγές από το Μαξίμου επιβεβαιώνουν μάλιστα ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόν Κέρι είχε τηλεφωνήσει την προηγούμενη εβδομάδα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία του για το Σάββα Ξηρό.

«Ο πρωθυπουργός του εξήγησε το νόμο, ότι δεν αφορά τον Σ. Ξηρό, και ότι ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα, προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών. Και του εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν» σημειώνουν κύκλοι της κυβέρνησης.

Όσον αφορά στις δηλώσεις του κ. Πιρς, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του. «Ωστόσο, ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών. Η ισονομία, το κράτος δικαίου αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως αυτά ορίζονται από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν απαράβατες συνθήκες για μια δημοκρατική διακυβέρνηση. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει στο σύνολο των ευνομούμενων κρατών του κόσμου» διευκρινίζεται.

Όπως αποσαφηνίζει η κυβέρνηση, πάγια θέση της είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις και πως με βάση το νόμο μια συγκεκριμένη κατηγορία κρατουμένων, κυρίως όσοι έχουν αναπηρία πάνω από 80%, μπορούν να εκτίσουν την ποινή τους κατ οίκον με βραχιολάκι.

Ειδικά για τον Ξηρό, διευκρινίζεται ότι πληροί τις συγκεκριμένες προυποθέσεις: «πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού. Η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος»

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Δευτέρα 20 Απριλίου 2015, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα έκανε δηλώσεις, στεκόμενος μπροστά σε μία πλάκα στην οποία ήταν χαραγμένα τα ονόματα των στελεχών της αμερικανικής αποστολής που έχουν δολοφονηθεί από τη «17 Νοέμβρη».

Όπως είπε, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει την απελευθέρωση καταδικασμένων τρομοκρατών για ιατρικούς λόγους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Εκπρόσωπος Στειτ Ντιπάρτμεντ: Στην ίδια γραμμή με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα

Την ανησυχία των ΗΠΑ για το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄ και τη δυνατότητα του Σάββα Ξηρού να εκτίσει κατ’ οίκον την ποινή του εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

Συγκεκριμένα, η κα Χαρφ τόνισε: «Η ανησυχία μας για αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι απελευθερώνει τρομοκράτες, ακόμα κι αν είναι σε κατ οίκον περιορισμό οι οποίοι θα είναι σε θέση να αρχίσουν ξανά την τρομοκρατική τους δράση, σχεδιάζοντας και συνωμοτώντας».

Ερωτηθείσα για την αποφυλάκιση τρομοκρατών από το Γκουαντάναμο, απάντησε πως δεν πρόκειται για το ίδιο, καθώς οι ίδιοι εξασφαλίζουν ότι δεν θα αναμειχθούν και δεν θα σχεδιάσουν ξανά τρομοκρατικές ενέργειες.


Βρετανός Πρέσβης στην Αθήνα: Στεφάνι για τον Στίβεν Σόντερς

Στεφάνι στη μνήμη του ταξιάρχου Στίβεν Σόντερς που δολοφονήθηκε από τη «17 Νοέμβρη» κατέθεσε ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα, Τζον Κίτμερ, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη δυσαρέσκειά του για το νομοσχέδιο.

Ο κ. Κίτμερ ανήρτησε τη συγκεκριμένη φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Μάλιστα, αναδημοσίευσε και τις δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη, Ντειβιντ Πιρς.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ

Στο σύνολό του ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ΄

Το νομοσχέδιο προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των ΗΠΑ εξαιτίας του Σάββα Ξηρού που μπορεί να κάνει χρήση της ρύθμισης που προβλέπει την κατ οίκον έκτιση ποινής για όσους έχουν αναπηρία πάνω από 80%.

Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες διερωτήθηκε «γιατί η κυβέρνηση έδειξε τέτοια σπουδή να ψηφίσει το νομοσχέδιο παρά τις αντιδράσεις»

Καραγκούνης: Η κυβέρνηση δημιουργεί προβλήματα με συμμάχους για να εξυπηρετήσει ρουσφέτια

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη, σημείωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα ρουσφέτια της τρομοκρατίας δημιουργεί προβλήματα με τους παραδοσιακούς της συμμάχους και τα γεωπολιτικά στηρίγματα της χώρας. Και όλα αυτά για να αποφυλακίσει καταδικασμένους δολοφόνους- τρομοκράτες, σε ευθεία σύγκρουση με το δημόσιο αίσθημα»

Σακελλαρίδης: Η εφαρμογή του κράτους δικαίου δεν είναι ρουσφέτι

Για «θράσος της αντιπολίτευσης που μιλά για ρουσφέτια σε τρομοκράτες» κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Μάλιστα, ο κ. Σακελλαρίδης, σχολίασε με δηκτικό τρόπο ότι η Νέα Δημοκρατία «ξέρει καλά από ρουσφέτια».

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η λαλίστατη αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και σχεδόν δύο 24ωρα έχει χάσει την μιλιά της για τους εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες στην Μεσόγειο, αφού η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με τις λαϊκίστικες κορώνες της. Παρόλα αυτά έχει το θράσος να μιλάει για ρουσφέτια σε τρομοκράτες. Λογικό. Από ρουσφέτια ξέρει καλά και αυτό άλλωστε αποδεικνύεται καθημερινά με αποκαλύψεις από τα πεπραγμένα της.
Η εφαρμογή του κράτους δικαίου δεν είναι ρουσφέτι, είναι υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Επίσης, ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρθηκε και στις αιτιάσεις για το «βραχιολάκι»: «Αξίζει να αναφέρουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι ο κατ’ οίκον περιορισμός με βραχιολάκι δεν αποτελεί απελευθέρωση. Και να υπενθυμίσουμε στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας την υπόθεση του γνωστού κ. Καραβέλα της Siemens, ο οποίος δεν φορούσε βραχιολάκι και ακόμα καταζητείται…»

Σχετικές ειδήσεις