ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάμε σε δημοψήφισμα «κόκκινων γραμμών»;

Πάμε σε δημοψήφισμα «κόκκινων γραμμών»;

Η αδιαλλαξία των τριών θεσμών έναντι της Ελλάδας και το τέλος των δυνατοτήτων της κυβέρνησης να αντλεί ρευστότητα με εσωτερικό δανεισμό, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για ένα άμεσο και δραματικό δημοψήφισμα «κόκκινων γραμμών», όπως το χαρακτηρίζουν στελέχη του Μαξίμου, με ένα και μοναδικό ερώτημα:

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

«Να προχωρήσει ή όχι η κυβέρνηση σε μία συμφωνία με τους δανειστές για μεταρρυθμίσεις σε θέματα εργασιακά, ασφαλιστικά, αύξησης ΦΠΑ και αποκρατικοποιήσεων».

Με το δεδομένο ότι αυτά είναι τα τέσσερα μεγάλα «αγκάθια», που έχουν οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο, η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με δημοψήφισμα, για το αν θα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνίες που άπτονται αυτών των κρίσιμων θεμάτων.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος έχει καθημερινές συζητήσεις με πολύ υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, αποκάλυψε στο Newsbomb.gr αποκλειστικά ότι: «Ισχυρά "παίζει" η ιδέα δημοψηφίσματος στην κυβέρνηση. Σε ανώτατο επίπεδο έχει αναλυθεί ότι και συνταγματικά είναι επιτρεπτή η διενέργεια ενός δημοψηφίσματος πριν την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας με τους θεσμούς».

Μετά από ερώτηση του Newsbomb.gr σε συνταγματολόγους αποκαλύπτεται ότι πράγματι στο άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκρίνει δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, πριν την οριστική απόφαση για αυτά». Η διαδικασία ορίζει ότι τη σχετική απόφαση παίρνει το υπουργικό συμβούλιο, το θέμα έρχεται στη βουλή, εκεί η πρόταση πρέπει να εγκριθεί με τουλάχιστον 151 ψήφους και μετά υποβάλλεται στον ΠτΔ για επικύρωση.

Η ομάδα των κυβερνητικών στελεχών που μιλάνε για δημοψήφισμα (και μεταξύ αυτών είναι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης) επιμένουν ότι αυτό πρέπει να γίνει, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση συμφωνίας ή ρήξης με τους θεσμούς και όχι μετά την κατάληξη των συζητήσεων.

Με το δεδομένο ότι εξαντλούνται οι δυνατότητες της κυβέρνησης να βρεθούν χρήματα για τις εσωτερικές και εξωτερικές υποχρεώσεις της χώρας και η ώρα της συμφωνίας ή της ρήξης πλησιάζει αναπόφευκτα, η τελική απόφαση για τη διενέργεια ή μη του δημοψηφίσματος είναι προ των πυλών.

Σχετικές ειδήσεις