ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με στόχο την πολιτική λύση η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

Με στόχο την πολιτική λύση η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και με στόχο να καταγραφεί μέσα στις επόμενες ώρες πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και να υπάρξει «ενδιάμεση συμφωνία» μέσα στον Απρίλη με τους εταίρους, δηλαδή εντός της προσεχούς εβδομάδας και ενδεχομένως σε ένα έκτακτο Εurogroup, κινείται η κυβέρνηση.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ

Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ συναντώνται σήμερα στις 15:30 ώρα Ελλάδος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό με την προσδοκία να δώσουν ώθηση στη διαπραγμάτευση και αυτή να ολοκληρωθεί επιτυχώς στα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί. Οι διαφορές είναι γνωστές: εργασιακά, ασφαλιστικό, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

Πρόκειται για το δεύτερο ραντεβού του έλληνα πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο ακριβώς έναν μήνα από τη μαραθώνια συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές o κ. Τσίπρας θα εκθέσει στην καγκελάριο την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη διαπραγμάτευση, τα σημεία στα οποία είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει η ελληνική πλευρά, το μείζον πρόβλημα της ρευστότητας και θα ζητήσει επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε οι διαπραγματεύσεις να φτάσουν σύντομα σε αποτέλεσμα και να υπάρξει εκταμίευση.

Ακόμη ο Έλληνας πρωθυπουργός, πιθανότατα να ζητήσει τη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να ληφθεί απόφαση για εκταμίευση της δόσης που θα δώσει τέλος στην κρίση ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η Αθήνα εξακολουθεί να θεωρεί ότι «ο πολιτικός συμβιβασμός είναι η μόνη ρεαλιστική λύση» και άρα σημασία έχουν περισσότερο οι πολιτικές συζητήσεις και συγκλίσεις και λιγότερο οι επαφές των τεχνικών κλιμακίων.

«Πιστεύουμε ότι κάτι θα βγει σήμερα» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει την ίδια στάση που κρατά σε όλες τις επαφές του με τους ξένους ηγέτες σε σχέση με όλα όσα πάγια θέτει η Ελλάδα για αμοιβαία επωφελή λύση. «Πρέπει να βρεθεί γρήγορα λύση. Δεν μπορούν να σέρνουν μια τέτοια λύση και να κατηγορούν την Ελλάδα για καθυστέρηση» τόνισε.

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα, στο οποίο ωστόσο δεν αναμένονται εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα. Στο πλαίσιο της Συνόδου ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Το στίγμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, έδωσε το βράδυ της Τετάρτης, μετά την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group -κατά το οποίο διαπιστώθηκε ότι η διαπραγμάτευση έχει εισέλθει σε καλό δρόμο, αλλά η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη- ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης, λέγοντας: «Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές διαφορές σε διάφορα σημεία της πολιτικής μας, οι οποίες θα πρέπει να γεφυρωθούν αν τελικά αποφασίσουμε να συμφωνήσουμε. Οι μέρες δεν είναι πάρα πολλές, άρα θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες και τελικά αποτελεί πολιτική απόφαση αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή όχι».

Το μήνυμα της Μέρκελ λίγο πριν από τη συνάντηση

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα, η Άνγκελα Μέρκελ, επιμένοντας σε μια στάση η οποία δεν οδηγεί πουθενά, δήλωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να προωθεί τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, παρά την πίεση που δέχεται από εταίρους της για χαλάρωση της πολιτικής της.

Σχετικές ειδήσεις