ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ στις Βρυξέλλες

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ στις Βρυξέλλες

Στις 15.30 ώρα Ελλάδος, σήμερα, Πέμπτη (23/04/2015) ξεκίνησε η κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λετονία, όπου πάντως δεν αναμένονται μεγάλες εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 30 Απριλίου είναι ο στόχος με τον οποίο πηγαίνει στη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και όχι να θέσει «τελεσίγραφα».

«Η ελληνική κυβέρνηση όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα έτσι και δεν θέτει», διευκρίνισαν, αναφερόμενες σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός θα έβαζε στο τραπέζι το δίλημμα «λύση μέχρι τις 30 Απριλίου ή εκλογές».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει ένα «πακέτο» προτάσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν τη σύγκλιση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων. Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν θα παραμείνουν ανέγγιχτες οι «κόκκινες γραμμές», δηλαδή εργασιακά, ασφαλιστικό, αύξηση του ΦΠΑ και αποκρατικοποιήσεις.

Αν η επίτευξη συμφωνίας απαιτεί να θιγούν κάποια ή όλα τα παραπάνω ζητήματα, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να καταφύγει στη λύση του δημοψηφίσματος, άποψη η οποία φαίνεται πως κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ημέρες, με βάση και δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, η διενέργεια νέων εκλογών δεν φαίνεται πιθανή, παρόλο που κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ότι αν δεν επιτευχθεί σύγκλιση, τότε η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παύει να ισχύει και «όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και οι εκλογές». Αυτό θα σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι επιλέγουν τη «ρήξη», ωστόσο -όπως επισημαίνεται- «αν ήθελαν να πράξουν κάτι τέτοιο, θα είχε γίνει στις 28 Φεβρουαρίου και όχι τώρα».

Πάντως, κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι ενδεχομένως να υπάρξει λύση μέχρι την άλλη εβδομάδα. Η αισιοδοξία βασίζεται στο γεγονός ότι σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» στις επαφές με το Brussels Group, μετά το Παρίσι.

Σχετικές ειδήσεις