ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρμενία: Φόρο τιμής απέτισε η Κωνσταντοπούλου στα θύματα της γενοκτονίας

Αρμενία: Φόρο τιμής απέτισε η Κωνσταντοπούλου στα θύματα της γενοκτονίας

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής της στην Αρμενία η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας στο μνημείο Τσιτσερνακαμπέρντ στο Ερεβάν.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων εκπροσώπων κρατώ και κυβερνήσεων ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης καθώς επίσης και πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Στην λαμπρή και συγκινητική εκδήλωση μνήμης που διοργανώθηκε καταδικάστηκε το έγκλημα της γενοκτονίας ενώ έγινε μνεία και σε άλλους λαούς που έχουν υποφέρει μαζικούς διωγμούς, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνικός λαός και αναγνώστηκε από την επιζήσασα της γενοκτονίας στη Ρουάντα το 1994, Έσθερ Μουχαβάγιο το ψήφισμα του Παγκόσμιου Φόρουμ κατά του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015. Την Πέμπτη έλαβε χώρα επίσης τελετή αγιοποίησης των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Αρμενική Εκκλησία. Η διεθνής κοινότητα με τον τρόπο αυτόν καταδίκασε απερίφραστα τη γενοκτονία ως το ειδεχθέστερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τονίζοντας ότι η πρόληψη της γενοκτονίας εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πολιτισμική ανοχή.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρέστη σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν των εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερτζ Σαργκσιάν, όπου και είχε σύντομες συνομιλίες με τους παρισταμένους Προέδρους της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Κύπρου και της Σερβίας, καθώς επίσης με υπουργούς και μέλη Προεδρείων Κοινοβουλίων από όλο τον κόσμο.

Η κ. Κωνσταντοπούλου το Σάββατο (25/4) θα έχει επίσημες συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον Πρόεδρο του Αρμενικού Κοινοβουλίου ενώ θα επισκεφθεί επίσης την Ελληνοαρμενική Σχολή Τουρισμού και θα συναντηθεί με τον Διευθυντή της Σχολής κ. Άρθουρ Βαρντανιάν καθώς και την έδρα Ελληνικών Σπουδών του κρατικού πανεπιστημίου του Ερεβάν, όπου θα συναντηθεί με τον καθηγητή κ. Άραμ Σιμονιάν.

Σχετικές ειδήσεις