ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο επιζών του Διστόμου που συγκίνησε τους Γερμανούς σε Τσίπρα και Παυλόπουλο

Ο επιζών του Διστόμου που συγκίνησε τους Γερμανούς σε Τσίπρα και Παυλόπουλο

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είχε ο επιζών της σφαγής του Διστόμου, Αργύρης Σφουντούρης.

Εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ο άνθρωπος που συγκίνησε τους Γερμανούς, εξέφρασε τη χαρά του, τονίζοντας ότι ζήτησε από τον κ. Τσίπρα «να συνεχίσει τον αγώνα που ξεκίνησε - κυρίως βέβαια στο θέμα των αποζημιώσεων – και που παλεύω εγώ εδώ και 20 χρόνια με τη Γερμανία. Εύχομαι παρά πολύ να ανοίξουμε το δρόμο που πάντα προσπαθούν να τον κλείσουν οι Γερμανοί».

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Σφουντούρης, ο πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει με κάθε τρόπο, αλλά και ότι υπάρχει ένα διεθνές συμβούλιο εμπειρογνωμόνων που θα δείξει τι μπορεί να γίνει, ώστε να βρεθεί νομικά ο καλύτερος δρόμος για την αντιμετώπιση του θέματος.

Σε ερώτηση εάν θα συμμετάσχει στην επιτροπή της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές, ανέφερε ότι δεν του έχει ζητηθεί και πως συμμετάσχει ούτως ή άλλως με τον αγώνα που έχει κάνει. Σε άλλη ερώτηση, εάν θα δεχόταν να συμμετάσχει εφόσον τον προσκαλούσαν, είπε ότι θα δεχόταν και πως πολλές φορές είναι και καλύτερα να γίνονται παράλληλες κινήσεις.

Ο πρωθυπουργός χάρισε στον κ. Σφουντούρη ένα ομοίωμα περιστεριού που συμβολίζει την Ειρήνη, ενώ εκείνος τού έδωσε το βιβλίο του με τίτλο «Πενθώ για τη Γερμανία», που κυκλοφόρησε προ εβδομάδας.

paulopoulos sfountouris

Λίγο αργότερα, ο κ. Σφουντούρης, ο οποίος ήταν 4 ετών στη Σφαγή του Διστόμου είχε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο και με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως: «Η πολιτεία δεν ξεχνά».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού τόνισε ότι υποδέχεται τον κ. Σφουντούρη με τιμή και συγκίνηση, σημείωσε ότι στο πρόσωπό του αποτυπώνεται ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Κατοχής, αλλά και ένα κομμάτι του χρέους, το οποίο έχουμε απέναντι στα θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά του ότι η Πολιτεία δεν ξεχνά.

Στην τελευταία επισήμανση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Σφουντούρης, υπογράμμισε τη χαρά του που το ακούει αυτό, γιατί όπως είπε «τα τελευταία 20 χρόνια που αγωνιζόμουν δεν ήμουν πάντα σίγουρος ότι η Πολιτεία μας δεν ξεχνά αλλά τώρα το πιστεύω».

Απευθυνόμενος στον κ. Σφουντούρη, ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι «οφείλουμε και πολλά σε εσάς για αυτό. Αυτό υποδηλώνει και η σημερινή μας συνάντηση» και κατέληξε λέγοντας πως «είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε».

Τον κ. Σφουντούρη συνόδευε, τέλος, στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας κ. Κώστας Ήσυχος.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Σχετικές ειδήσεις