ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: «Στη διαπραγμάτευση όποιος φοβάται χάνει»

Αλ. Τσίπρας: «Στη διαπραγμάτευση όποιος φοβάται χάνει»

Ξεκάθαρο μήνυμα, τόσο εντός της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει από το λαό, σεβόμενη τη νωπή εντολή που πήρε για διακυβέρνηση εκτός μνημονίων έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Βλέπει» συμφωνία πολύ σύντομα ο πρωθυπουργός - Σφοδρή επίθεση κατά Σαμαρά και ξένων κέντρων - Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

Την ίδια στιγμή εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Άγκελα Μέρκελ έχει πρόθεση για λύση, επισημαίνοντας επίσης ότι «μία εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία και για τη Γερμανίδα καγκελάριο και για την Ευρώπη και για εμάς».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Star, σημείωσε πως οι δανειστές επανέφεραν στο τραπέζι το περιβόητο e-mail Χαρδούβελλη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Μεταξύ άλλων επανέλαβε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποδεχθεί τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα, ενώ μίλησε για την «παγίδα» που έστησαν στην ελληνική κυβέρνηση, ο Αντώνης Σαμαράς και οι Ευρωπαίοι.

«Είμαι στο στούντιο γιατί έχω την ανάγκη να βρεθώ απέναντι στους πολίτες», τόνισε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας καθιστώντας σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν μπλοφάρει στις σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά δεν έχει τίποτα να κρύψει από τον ελληνικό λαό.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης και πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες για το τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, δεν μπλοφάρουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Για το ενδεχόμενο η Γερμανίδα καγκελάριος να πει «όχι» σε αυτά που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Άνγκελα Μέρκελ έχει πρόθεση να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα, ενώ παραδέχθηκε πως μία εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία τόσο για την ίδια, όσο και την ελληνική κυβέρνηση».

«Η Μέρκελ έχει πρόθεση για λύση. Θα ήταν αποτυχία για την Μέρκελ η χρεοκοπία της Ελλάδας και το Grexit, αλλά βρίσκεται εγκλωβισμένη στην αδυναμία της να παραδεχθεί πως το πρόγραμμα λιτότητας απέτυχε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα δεν απέδωσε καρπούς και σκόρπισε πόνο και απελπισία σε εκατομμύρια Ελλήνων. Βρισκόμαστε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Δεν σκίσαμε με μία το μνημόνιο, αλλά είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να φύγει από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Καταφέραμε να ξεφύγουμε από το e-mail Χαρδούβελη. Καταφέραμε να ξεφύγουμε από μία σειρά υφεσιακών δεσμεύσεων της 5ης αξιολόγησης».

«Θα ήταν εύκολο», πρόσθεσε, «με μία υπογραφή να πάμε σε συμφωνία, αλλά δεν έχω αυτή τη λαϊκή εντολή».

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας με τη φράση «δεν είναι δημοσιονομικό αλλά εθνικό θέμα το εάν η κυβέρνηση θα δεχθεί κάποιους συγκεκριμένους όρους», απάντησε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ζητήσει τη στήριξη του ελληνικού λαού, μέσω ενός δημοψηφίσματος σε περίπτωση που όπως είπε βρεθεί σε δύσκολη θέση και αναγκαστεί να κινηθεί εκτός των ορίων που έθεσαν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές, δηλαδή σκληρή διαπραγμάτευση εντός της ευρωζώνης για αλλαγή των πολιτικών του μνημονίου.

Ακολούθως, αφού παραδέχθηκε πως «η ακινησία παράγει κίνδυνο ύφεσης», σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για την αναίρεση αρκετών σημείων της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, συμπληρώνοντας: «Η Ευρώπη πρέπει να αποδεχθεί τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα».

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ναρκοθετήσει το πεδίο της διαπραγμάτευσης». «Μας είχαν στήσει παγίδα σε συνεργασία με ισχυρά κέντρα στην Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα διέψευσε την προηγούμενη κυβέρνηση που μιλούσε για 1,5%, ενώ υπογράμμισε πως όταν παρέλαβε αντιμετώπισε «μία εικόνα δημόσιων ταμείων στο κόκκινο». Μάλιστα, τόνισε ότι «δεν ήταν λάθος που δεν ζήτησαν χρήματα πριν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, γιατί είχαν παραπλανηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τα χρήματα που υπάρχουν»…

Αναφερόμενος στη στάση της ΕΚΤ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ανορθόδοξη και ανήθικη τακτική με το κλείσιμο της στρόφιγγας των ελληνικών τραπεζών, αφήνοντας σαφείς αιχμές και εναντίον των δανειστών, καθώς «η ΕΚΤ δυο ημέρες πριν από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου επέβαλε στη χώρα μας χρηματοπιστωτική ασφυξία μειώνοντας κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ το πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων».

Παράλληλα, αποκάλυψε πως οι δανειστές υποσχέθηκαν προφορικά ότι μετά τη συμφωνία θα έλυναν το πρόβλημα, κάτι που τελικά δεν έγινε, δείχνοντας τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρωθυπουργός έδωσε σαφής απάντηση στις δηλώσεις τύπου «δεν έχουμε σχέδιο, πρόγραμμα και προτάσεις» λέγοντας πως είναι μέρος της διαπραγμάτευσης, ότι γίνεται διαρροή ψευδών ειδήσεων χωρίς, όπως ανέφερε, «να θέλω να κρύψω αδυναμίες που ενδεχομένως υπάρχουν», ενώ συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι οι δανειστές εμμένουν στο mail Χαρδούβελη.

Για τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, επανέλαβε ότι «υπήρχαν υπουργοί που περίμεναν επί 8 ώρες για να τους εξετάσουν οι υπάλληλοι της τρόικας», αλλά και ότι «η τρόικα θέλει να επιστρέψει», κάτι που η σημερινή κυβέρνηση αρνείται.
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας είπε πως θα το βρούμε μπροστά μας γιατί είναι δύσκολο θέμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να τεθεί τον Ιούνιο. «Τώρα», είπε «απαιτείται ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, γιατί το ασφαλιστικό επιδεινώθηκε λόγω μεγάλης αύξησης της ανεργίας και είναι ανάγκη να βρεθούν νέοι πόροι που θα έρθουν με την ανάπτυξη».

Στο ερώτημα γιατί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία και όχι συνολική, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η ενδιάμεση βολεύει και την Ελλάδα και τους πιστωτές.

«Πρέπει να μπουν κάποιες βάσεις σε αυτά που μπορούμε να συμφωνήσουμε και αφού αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη να πάμε σε μεγάλη συμφωνία». «Στόχος μας», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «ήταν μια ενδιάμεση γιατί τα δύσκολα δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους άλλους. Γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το μέλλον χωρίς να συζητηθεί το χρέος. Σε πρώτη φάση θέλαμε να θέσουμε ζητήματα που μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, γιατί αν θέταμε εξαρχής το θέμα του χρέους, δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία».

Κάλυψη σε Βαρουφάκη

Για τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας και τη θέση του κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είχε αποφασιστεί πριν το Eurogroup. Ο κ. Βαρουφάκης είναι σημαντικός για την κυβέρνηση και τη χώρα, έχει ενοχλήσει γιατί μιλά τη γλώσσα τους καλύτερα από ό,τι την μιλούν αυτοί, έχει ριζοσπαστικές απόψεις και δεν κάνει πίσω. Η διαπραγμάτευση όμως δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο, έχει πάντα την ευθύνη του πρωθυπουργού».

Ο κ. Τσίπρας κάλυψε επίσης τον κ. Βαρουφάκη για την απουσία του από το δείπνο στο Γιούρογκρουπ της Ρίγας, απορρίπτοντας δηλώσεις ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν απομονωμένος στο Γιούρογκρουπ και επισημαίνοντας ότι το ίδιο λένε σε πολλές συνεδριάσεις, πράγμα που δεν ισχύει.

Σίγουρα, είπε ο πρωθυπουργός «δεν θέλουν να έχουν απέναντί τους τον Βαρουφάκη» και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον υπουργό Οικονομικών.

«Είναι σημαντικό asset για την κυβέρνηση», ξεκαθάρισε, ενώ για την αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας, είπε ότι έγινε προκειμένου να υπάρχει πλήρης έλεγχος και αποτελεσματικότητα, διαβεβαιώνοντας ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν όσα στοιχεία ζητούν.

Πού υπάρχουν διαφωνίες

Διαφωνίες με τους εταίρους υπάρχουν, επιβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας, στα εργασιακά θέματα, όπως στο θέμα των μαζικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού, του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ υπάρχει και η ιδέα για φόρο ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία. Επίσης υπάρχει η ιδέα σε δημοφιλή νησιά ή κλαμπ, οι συναλλαγές από ένα ποσό και πάνω να γίνονται με πιστωτικές κάρτες ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.

«Διαφωνούμε στο ΦΠΑ κι αυτά δεν είναι καπρίτσια», ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας: «Δεν θέλουμε οριζόντια μέτρα. Έχουμε προτείνει, ειδικά στα νησιά που υπάρχει μεγάλη κίνηση, να βάλουμε την υποχρέωση η συναλλαγή πάνω από 50 ή 70 ευρώ να γίνεται μόνο με πιστωτική κάρτα».

Εκλογές και δημοψήφισμα

Ο κ. Τσίπρας, αφού ξεκαθάρισε πως η λύση για την οποία έχουν εντολή από το λαό είναι η σκληρή διαπραγμάτευση και μία συμφωνία χωρίς μέτρα, χωρίς υφεσιακές πρακτικές και «χωρίς να ματώνει ο ελληνικός λαός» (όπως χαρακτηριστικά σημείωσε), διευκρίνισε πως εάν υπάρξει μία συμφωνία με σκληρά μέτρα, τότε ο λαός θα δώσει τη λύση, αλλά όχι με εκλογές…

Κώστας Καραμανλής και Προκόπης Παυλόπουλος

«Πιστεύω ότι υπάρχει ένας αμοιβαίος σεβασμός και αλληλοεκτίμηση. Δεν υπάρχει πολιτικό φλερτ, έχω να τον δω 1,5 χρόνο. Δεν του έκανα πρόταση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η μοναδική πρόταση που έκανα και αυτή την τελευταία στιγμή ήταν προς τον κ. Παυλόπουλο. Ήταν συμβολικού χαρακτήρα η πρόταση ενός κεντροδεξιού στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», διευκρίνισε ερωτηθείς σχετικά.

Τρόικα... εσωτερικού!

«Όποιος φοβάται σ' ένα παιχνίδι, στο τέλος χάνει. Στη διαπραγμάτευση όποιος φοβάται χάνει. Δεν είναι ευχάριστο να πηγαίνουμε σε μία διαπραγμάτευση με όρους εκβιασμού», σημείωσε ακολούθως ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στην αντιπολίτευση τόνισε: «Ζητάω συστράτευση για τη σωτηρία της χώρας και την έξοδο από την κρίση. Αυτοί τη ζητούσαν για την καταστροφή. Όσα δεν μου λένε έξω, μου τα λένε μέσα. Υπάρχει τρόικα εσωτερικού! Δεν τηρούν όμως όλοι την ίδια στάση. Υπάρχουν υγιείς δυνάμεις στην αντιπολίτευση».

ΗΠΑ και... Ξηρός

Για το «νομοσχέδιο Ξηρού», ανέφερε: «Δεν έχουμε χαλάσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η προστριβή για τον Ξηρό δεν θα αλλάξει τη στάση των ΗΠΑ για την ελληνική κρίση. Ο νόμος δεν φωτογραφίζει τον Ξηρό, αλλά συμπεριλαμβάνει και τον Ξηρό. Διάβασα μάλιστα πως δεν συμφωνεί να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι. Οι φυλακές πρέπει να αλλάξουν με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Έχουμε "φάει" πρόστιμα για τη μη τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Δεν αποφύγαμε τη Βουλή με την ΠΝΠ»

Για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα, είπε: «Η μεταφορά των αποθεματικών στην ΤτΕ δεν γίνεται από επιλογή μας. Mε τις ΠΝΠ δεν αποφύγαμε τη Βουλή, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τις φέραμε ενώπιον των βουλευτών την ίδια μέρα με την έκδοση τους».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνει καλά τη δουλειά της

Για την Πρόεδρο της Βουλής δήλωσε πως: «Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνει καλά τη δουλειά της. Πολλές φορές υπερβάλλει. Όμως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει ως στόχο να τηρήσει τον κανονισμό της Βουλής. Η μη τήρηση του κανονισμού της Βουλής, δεν μπορεί να είναι ο κανόνας, επειδή είχαμε συνηθίσει να γίνεται έτσι τα προηγούμενα χρόνια. Πολλές φορές αυτό μπορεί να εκνευρίζει», ενώ για το αν είναι αυστηρή, πρόσθεσε: «Είναι αυστηρή κριτής. Έτσι πρέπει να είναι. Είναι αυστηρή και με εμάς πολλές φορές και μας κρίνει αυστηρά. Η επίθεση που γίνεται το τελευταίο διάστημα και η στοχοποίηση που γίνει, κατά τη γνώμη μου, κρύβει πολιτική σκοπιμότητα».

Ρoή Ειδήσεων