ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηλιός: Ισορροπία για τερματισμό λιτότητας και συμφωνία

Μηλιός: Ισορροπία για τερματισμό λιτότητας και συμφωνία

Την ελπίδα και την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σύντομα με τους θεσμούς-πιστωτές σε μία λύση που θα έχει μόνο νικητές ("win-win") εξέφρασε το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός σε συζήτηση στο London School of Economics το βράδυ της Πέμπτης με θέμα τη λιτότητα στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς από το Σκάι να προσδιορίσει αυτή τη λύση, ο κ. Μηλιός είπε πως η κυβέρνηση έχει δύο εντολές: να παραμείνει στην ευρωζώνη και να σταθεροποιήσει την οικονομία τερματίζοντας τις περικοπές μισθών και την αποξήλωση της κοινωνικής πρόνοιας και υγείας, αλλά και να έρθει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους, ώστε να αποπληρώσει τους θεσμούς. «Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο εντολών», συμπλήρωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εισήγησή του, ο Γιάννης Μηλιός, σύμφωνα με τον Σκάι, επέκρινε δριμύτατα την πολιτική λιτότητας λέγοντας ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Προειδοποίησε πως αν η λιτότητα συνεχιστεί, τότε το ευρωπαϊκό μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας θα μείνει στη μνήμη ως ένα κακό ανέκδοτο. «Η ιστορική εμπειρία μας διδάσκει ότι υπάρχει εναλλακτική στη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο πρέπει και μπορεί να επανιδρυθεί», είπε ο κ. Μηλιός.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σημείωσε ότι η υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου του λαού μέσω της υποτίμησης του νομίσματος δεν είναι κάτι που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν είναι εξαγωγείς, επομένως από ένα Grexit θα ωφελούνταν οι έχοντες και όχι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.

Κατά της λιτότητας τάχθηκε και ο οικονομικός αρχισυντάκτης του βρετανικού Channel 4 Πολ Μέισον, λέγοντας ότι στην Ελλάδα έχει καταστρέψει το ανθρώπινο δυναμικό. Προειδοποίησε ότι με τη λιτότητα η Ευρώπη αυτοκαταστρέφεται, αποδίδοντας ευθύνες στη Γερμανία και στην ΕΚΤ.

Στο πάνελ, βρισκόταν και το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά, η οποία παρατήρησε ότι δεν επιλέγει κάποιος τη λιτότητα, αλλά αυτή εφαρμόζεται ως αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας.

Είπε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η λιτότητα ούτε το υψηλό χρέος, του οποίου το κόστος εξυπηρέτησης είναι πολύ χαμηλό, αλλά το γεγονός ότι δεν παράγει για να εξάγει και για να είναι πιο ανταγωνιστική. «Η κυβέρνηση μιλά για αναδιανομή πλούτου αντί για παραγωγή του», σχολίασε. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση στην ουσία θέλει να προσφέρει κοινωνικά επιδόματα με χρήματα άλλων, διότι «μπορεί να λέει ότι ζητά χρόνο, αλλά στην ουσία ζητάει χρήματα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από το ακροατήριο, είπε ότι η ίδια έχει τραβήξει όλα τα λεφτά της από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σχετικές ειδήσεις