ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος:«Ενας νέος διάλογος για τη μετανάστευση θα βοηθήσει την Αίγυπτο»

Αβραμόπουλος:«Ενας νέος  διάλογος για τη μετανάστευση θα βοηθήσει την Αίγυπτο»

"Στις 23 Απριλίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατά την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάσισαν να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της συνεργασίας με γειτονικές χώρες"δήλωσε μετά την διήμερη επίσημη επίσκεψη του στην Αίγυπτο, οΕπίτροπος Μετανάστευσης Δημ. Αβραμόπουλος,όπου συναντήθηκε με τονΠρόεδρο της Αιγύπτου Φαταχ Ελ Σίσι.

«Η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Οι κρίσεις στη Συρία και τη Λιβύη εξακολουθούν να υφίστανται και οι προοπτικές βελτίωσης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.Η αστάθεια στη περιοχή έχει συνέπειες στη μετανάστευση και στα θέματα ασφάλειας, τόσο για την Αίγυπτο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση" τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος .

"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να εγκύψουμε στις δραματικές συνθήκες των ανθρώπων αυτών, είτε επειδή θέλουν να ξεφύγουν από πολέμους, είτε επειδή χρειάζονται διεθνή προστασία, ή είτε επειδή αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης, όπως είναι η φτώχεια, οι συγκρούσεις και η έλλειψη πόρων" συνέχισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης.

"Επιπλέον, η συνεργασία της ΕΕ με γειτονικές χώρες θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση που θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες.Επομένως, θα πρέπει να αναπτύξουμε με την Αίγυπτο μια κοινή στρατηγική προσέγγιση. Η έναρξη ενός νέου Διαλόγου για τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα θα βοηθήσει τόσο την Αίγυπτο όσο και την ΕΕ ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο, προσδιορίζοντας τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και αναζητώντας λύσεις με πνεύμα κοινής ευθύνης" πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Τέλος, επεσήμανε πως "Η Αίγυπτος είναι επίσης ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας. Γι' αυτό και θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για την αντιμετώπιση του τζιχαντισμού, που αποτελεί σοβαρή διασυνοριακή πρόκληση».

Σχετικές ειδήσεις