ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντά σε «λευκό καπνό» στο Eurogroup της Δευτέρας

Κοντά σε «λευκό καπνό» στο Eurogroup της Δευτέρας

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, έπειτα από τη νέα τηλεφωνική επικοινωνία -τη δεύτερη μέσα σε ένα 24ωρο- που είχε την Πέμπτη (07/05/2015) ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.

Οι δυο τους μίλησαν για τις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις και την πρόοδο που σημειώνεται στις συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των ευρωπαίων εταίρων.

Παράλληλα εχθές το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group, ενώ σήμερα το Euroworking Group, που θα προετοιμάσει το Eurogroup της Δευτέρας (11/05/2015).

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση περιμένει από τη συνεδρίαση του Eurogroup μια αναγνώριση της δεδομένης προόδου που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις.

Το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, το αναγνώρισε χθες και ο αρμόδιος για τα δημοσιονομικά Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε χθες σε επιχειρηματικό συνέδριο στις Βρυξέλλες, ότι «είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία και πλέον μιλάμε την ίδια γλώσσα». Ωστόσο δεν παρέλειψε να προσθέσει, πως «το ερώτημα είναι αν είμαστε αρκετά κοντά».

Νωρίτερα, συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις -την πρόοδο στο Brussels Group, αλλά και τα αποτελέσματα των επαφών Βαρουφάκη- εν όψει του Eurogroup.

«Ελπίζω τη Δευτέρα πως θα δοθεί ένα σήμα προόδου και [θα πουν] ότι μία συμφωνία είναι ορατή» δήλωσε ο κ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στον Guardian.

«Oι συζητήσεις μέχρι τώρα δείχνουν πως υπάρχει κοινό έδαφος στις αλλαγές και στα πολιτικά μέτρα και ως εκ τούτου πιστεύω πως μια συμφωνία είναι εφικτή και προς το συμφέρον όλων» πρόσθεσε. «Δεν έχουμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από την ευρωζώνη και δεν αποτελεί επιλογή ούτε για την κυβέρνηση ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε εντολή για μια βιώσιμη λύση εντός της ευρωζώνης» υπογράμμισε.

Όπως όλα δείχνουν, η διαπραγμάτευση έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή και απομένει να ξεπεραστούν τα εμπόδια του ασφαλιστικού και των εργασιακών.

Πάντως τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν από τις Βρυξέλλες πως σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για την αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, οι διαβουλεύσεις έχουν επικεντρωθεί στο τι μέλλει γενέσθαι μεταξύ 2020 και 2025, και δεν αφορούν σε καμία περίπτωση θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι ακόμα και ο «σκληροπυρηνικός» υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε τις συζητήσεις πιο εποικοδομητικές. Παράλληλα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο αποκάλυψε πως πριν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

Σχετικές ειδήσεις