ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Στρατούλης: Η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τις κόκκινες γραμμές της

Δ. Στρατούλης: Η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τις κόκκινες γραμμές της

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της για τις συντάξεις και τα κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης.

«Τις τελευταίες μέρες στο Βrussels Group οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν αποθρασυνθεί πλήρως και ζητούσαν μάλιστα την εφαρμογή όσων ζητούσαν αρχικά από τον Χαρδούβελη, όχι απλώς το mail Χαρδούβελη, στο οποίο είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε ο αναπληρωτής υπουργός στο «Κόκκινο» περιγράφοντας το κλίμα της διαπραγμάτευσης.

«Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης ήταν αποφασιστικοί, ότι δεν κάνουμε ρούπι από τις ‘’κόκκινες γραμμές’’ μας, ενάντια σε μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και υπέρ της διατήρησης των κατοχυρωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο κ. Στρατούλης.

Ως προς την 13η σύνταξη, είπε ότι η θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι πρέπει να επανέλθει από τον Οκτώβριο. «Υπάρχουν αντιστάσεις από τους δανειστές, αλλά επιμένουμε για να είμαστε πιστοί και στην προεκλογική μας δέσμευση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι «η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος για τον υπολογισμό των συντάξεων, δεν εφαρμόζεται στην πράξη από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της νέας ελληνικής κυβέρνησης», γι' αυτό και δεν έχουν γίνει οι μειώσεις που προβλέπονταν στις επικουρικές και κύριες συντάξεις. «Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες από την πλευρά των δανειστών της χώρα, που μας ζητούν να ξεπαγώσουμε τη ρήτρα και να εφαρμόσουμε τη μνημονιακή νομοθεσία, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να μην το κάνουμε», είπε ο αν. υπουργός.

Το ζήτημα της διαπραγμάτευσης είναι πολιτικό, υπογράμμισε ο Δ. Στρατούλης. «Εμείς έχουμε παρουσιάσει προτάσεις, κοστολογημένες και χρονολογημένες, για το πώς μπορούν να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά χτυπώντας τη φοροδιαφυγή, τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία κλπ, για να μην υπάρξει πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία. Αλλά όσοι έχουν νεοφιλελεύθερες εμμονές και εμμονές για την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας, δεν πείθονται ό,τι και να τους πεις, είναι ζήτημα πολιτικής διαπραγμάτευσης», σημείωσε.

Σχετικές ειδήσεις