ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευόπουλος: Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν

Παρασκευόπουλος: Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν

«Κάναμε πραγματικά όλα όσα είναι ανθρωπίνως δυνατά, ωστόσο δεν είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε κάτι το οποίο θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία περαιτέρω στην ύφεση», τόνισε ο οικονομολόγος Θεόδωρος Παρασκευόπουλος, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, επισημαίνοντας πως «καμιά χώρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος όταν γλιστρά περισσότερο στην ύφεση -και σε αυτή την κατεύθυνση πηγαίνουν οι προτάσεις των εταίρων μας».

Παράλληλα, όπως διευκρίνισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει κυρίως την κατάργηση της προστασίας από την απόλυση, την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που δεν θέλει η ελληνική κυβέρνηση, διότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα του χρέους και επίσης θα πίεζε ακόμη περισσότερο τη ζήτηση, προκαλώντας μια νέα ύφεση».

Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι θα υπάρξει η ζητούμενη από τους διεθνείς δανειστές συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, «ωστόσο η κυβέρνηση, όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν πρόκειται να μειώσει παραπέρα τις χαμηλές συντάξεις. Θα υπάρξουν - κάτι που είναι και σωστό και ανήκε στις προθέσεις της κυβέρνησης - μερικές περιπτώσεις κατάργησης πρόωρων συντάξεων».

Σε σχέση, δε, με το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, επισήμανε ότι, εάν η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τότε θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός, και αυτό είναι μια δημοκρατική απόφαση.

Κατά την άποψή του, αυτή τη στιγμή ένα δημοψήφισμα δεν είναι πολύ πιθανό, ωστόσο εάν το ΔΝΤ επιμείνει προπάντων σε κατάργηση της προστασίας από απόλυση και σε μαζικές απολύσεις, και εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ή πολύ περισσότερο το Eurogroup, επιμένουν στο ξεπούλημα ελληνικής περιουσίας, «τότε φυσικά και θα υπάρξει ένα δημοψήφισμα».

Σχετικές ειδήσεις