ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Ζήτησε από το ΝΑΤΟ ελεγκτικούς μηχανισμούς για παράνομους Αφγανούς στην Ελλάδα

Κοτζιάς: Ζήτησε από το ΝΑΤΟ ελεγκτικούς μηχανισμούς για παράνομους Αφγανούς στην Ελλάδα

Την κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα με το πρόβλημα των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών από το Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη διακίνηση ναρκωτικών, ανέλυσεο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που άρχισε τις εργασίες της σήμερα το πρωί (13/5/2015) στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Στην Ελλάδα, όπως εξήγησε ο ΥΠΕΞ, έγιναν 13.000 συλλήψεις παράνομων Αφγανών το 2014, ενώ 3.000 κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015. Οι δε επίσημα καταγεγραμμένοι παράνομοι Αφγανοί στη χώρα ανέρχονται σε 55.000.

Νωρίτερα το πρωί, ο κ. Κοτζιάς συμμετείχε στο πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε στους ομολόγους του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι - πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου - ο οποίος, ως προς το θέμα της Ουκρανίας, τάχθηκε υπέρ μίας πιο ρεαλιστικής προσέγγισης με τη Ρωσία.

Ο κ. Κέρι έφθασε στην Αττάλεια μετά από τη συνάντηση που είχε χθες (12/5/2015) στη Ρωσία με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με αντικείμενο την τήρηση της συμφωνίας του Μινσκ.

Οι εργασίες της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Αττάλεια της Τουρκίας, άρχισαν το πρωί με βασικά θέματα της ατζέντας την ασφάλεια στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Στην Αττάλεια έφθασε χθες το βράδυ και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της επίσημης διήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία και τις επαφές που είχε στην Κωνσταντινούπολη και στην 'Αγκυρα με την τουρκική ηγεσία, επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε συνδυασμό με την σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Άγκυρα «έκλεισε» με τη συνάντησή του, σε πολύ καλό κλίμα, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνάντηση της οποίας είχε προηγηθεί δίωρη εφ' όλης της ύλης, συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την έκφραση της κοινής βούλησης των δύο χωρών για ένα ειρηνικό Αιγαίο και για επίλυση του Κυπριακού.

Σχετικές ειδήσεις