ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απίστευτο – Το Ποτάμι ενοχλήθηκε με τις εικόνες της γερμανικής κατοχής!

Απίστευτο – Το Ποτάμι ενοχλήθηκε με τις εικόνες της γερμανικής κατοχής!

Τα πολυπολιτισμικά ανακλαστικά του Σταύρου Θεοδωράκη και των βουλευτών του ξεπερνούν κάθε όριο ανθελληνισμού. Μετά την ενόχληση του Θεοδωράκη για την περιφορά του Επιταφίου στα μουσουλμανικά χωριά έρχεται τώρα και η αντίδραση των βουλευτών του για βίντεο που προβάλλει τις ναζιστικές θηριωδίες στο χώρο του Μετρό.

ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Όχι δεν είναι «μαύρο» χιούμορ. Είναι απολύτως αληθές. Το Ποτάμι, μέσω των βουλευτών του Ταχιάου, Αμυρά, Δανέλλη, Φωτήλα και Ψαριανού, εκφράζει την ενόχλησή του για την επιλογή να προβληθούν, από τους σταθμούς του Μετρό, εικόνες από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα το 1941.

Οι βουλευτές του Ποταμιού, μεταφέρουν - ως εκπρόσωποι της γερμανικής πρεσβείας - την ενόχληση της γερμανικής κυβέρνησης, όπως αυτή μεταφέρεται σε «δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας».

Η ερώτηση αφορά βίντεο που δημιουργήθηκε από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε για τις γερμανικές αποζημιώσεις στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχο.

Οι βουλευτές του Ποταμιού, μάλιστα, αναρωτιούνται και για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί το βίντεο να προκαλέσει στον καλοκαιρινό τουρισμό της χώρας.

Τέτοιο ενδιαφέρον και συμπάθεια για τους Γερμανούς δεν έχει εκδηλώσει κανένα άλλο ελληνικό κόμμα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι επί του θέματος δεν υπήρξε ουδεμία παρέμβαση ούτε καν από τη Γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα. Αντίθετα, ο ποδηλάτης Αμυράς, ο πρώην αναρχοαυτόνομος γυρολόγος Ψαριανός, η Ταχιάου και κάποιοι Δανέλλης και Φωτήλας ένιωσαν άσχημα από την προβολή των όσων υπέστη ο ελληνικός λαός.

Να πούμε, βέβαια, στους πέντε βουλευτές ότι η συγκεκριμένη ερώτηση μπορεί να θεωρηθεί και προσβλητική για τον ίδιο το γερμανικό λαό που έχει απορρίψει μετά βδελυγμίας το ναζιστικό του παρελθόν.

Η απάντηση στους υπερευαίσθητους βουλευτές του Ποταμιού ήρθε από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Κώστα Ήσυχο:

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας αναφορικά με το θέμα που έχει ανακύψει γύρω από το βίντεο που προβάλλεται στις τηλεοπτικές οθόνες των σταθμών του Μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας, καθώς, όπως πληροφορούμαστε κατατέθηκε και σχετική Ερώτηση από βουλευτές του κόμματος «Το Ποτάμι» προς τους υπουργούς Επικρατείας, Υποδομών, Ναυτιλίας – Τουρισμού και Εξωτερικών, θέλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Ο όλος θόρυβος ξεκίνησε από κάποια δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, που στο μεταξύ πήρε διαστάσεις μετά από δημοσίευμα στο γερμανικό Speigel. Πρόκειται για μια διαστρέβλωση που αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας. Είναι μια κατασκευή που πατάει σε λάθος ή ακόμα και ανύπαρκτα δεδομένα, όπως και παραποιημένα γεγονότα.

Πράγματι προβάλλεται βίντεο στις οθόνες του Μετρό και του Ηλεκτρικού, διάρκειας 50’’ (δευτερολέπτων) αλλά δεν είναι αυτό που επικαλούνται τα προαναφερόμενα μέσα και οι βουλευτές του κόμματος «Το Ποτάμι». Αυτό που αναπαράγουν, τόσο το γερμανικό Speigel όσο και ορισμένα ελληνικά μέσα, είναι μια κατασκευή άσχετη με αυτό που προβάλλεται.

Αυτό το βίντεο το οποίο παρουσιάζουν ότι τάχα παίζει στους σταθμούς του Μετρό, είναι μια συρραφή-μοντάζ στιγμιότυπων από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2015 στην ΛΑΕΔ (Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων) υπό τον τίτλο ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ – ΔΙΚΑΙΩΣΗ και με κεντρικό θέμα τις γερμανικές οφειλές, ωστόσο δεν είναι αυτό που προβάλλεται στους σταθμούς.

Η άλλη λαθροχειρία έχει να κάνει με το ποιοι είναι οι συντελεστές. Τόσο η εκδήλωση στη ΛΑΕΔ όσο και το βίντεο στους σταθμούς του Μετρό είναι ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με την στήριξη του Υπουργείου Μεταφορών ως προς το τμήμα που αφορά την προβολή του βίντεο στους σταθμούς του Μετρό.

Ως προς το περιεχόμενο των εκδηλώσεων αλλά και του βίντεο που προβάλλεται στους σταθμούς του Μετρό:

Στο επίκεντρο βρίσκεται η διάσωση της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού σε συνδυασμό με την αντιναζιστική-αντιφασιστική θωράκιση, των λαών της Ευρώπης και κυρίως της νέας γενιάς. Ως προς το θέμα των γερμανικών οφειλών, αυτό που αναδεικνύεται είναι πως πρόκειται, πριν απ’ όλα, για ζήτημα ηθικής τάξης και η όλη εκστρατεία αποσκοπεί στο να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος.

Σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, αντίθετα τον προσεγγίζει σαν συνοδοιπόρο σε αυτή την προσπάθεια. Είναι χαρακτηριστικό πως στην εκδήλωση που έγινε στις 27/4/15 συμμετείχαν και μίλησαν και διακεκριμένοι Γερμανοί, όπως ο αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς «Die Linke» ο Wolfgang Gehrcke και ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο Βρέμης και ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων Christoph Schminck-Gustavus.

Στην εκδήλωση αυτή παρέστησαν πάνω από 50 πρέσβεις, εκπρόσωποι πρεσβειών και ακόλουθοι άμυνας ξένων πρεσβειών στην Αθήνα. Επίσης παρευρέθηκαν και τιμήθηκαν ζώντες αντιστασιακοί του αντιναζιστικού-αντιφασιστικού αγώνα, καθώς και το παιδί-σύμβολο του Διστόμου, ο Αργύρης Σφουντούρης.

Να σημειωθεί ακόμα πως οι φωνές υπέρ των ελληνικών διεκδικήσεων πληθαίνουν και μέσα στην ίδια τη Γερμανία. Μάλιστα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, με πρόσφατες δηλώσεις του παραδέχθηκε πως υπάρχει θέμα γερμανικών οφειλών».

Δείτε το βίντεο που «έβγαλε» τους Ποταμίσιους βουλευτές έξω από τα ρούχα τους και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…