ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαρίδης: Η συμφωνία δεν θα ξεφεύγει από τις κόκκινες γραμμές-Δεν θέλουμε ρήξη

Σακελλαρίδης: Η συμφωνία δεν θα ξεφεύγει από τις κόκκινες γραμμές-Δεν θέλουμε ρήξη

Σαφές μήνυμα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό ότι η συμφωνία με τους εταίρους δεν θα ξεφεύγει από τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης έστειλε εκ νέου σήμερα, Πέμπτη (14/05/2015) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σακελλαρίδης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στους πολιτικούς συντάκτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων τόνισε πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί το σενάριο ρήξης.

«Η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη που θα ακολουθήσει την Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων όσοι συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις «κόκκινες γραμμές» είπε ότι η ελληνική πλευρά βάζει εμφατικά το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων και τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού. «Δεν μπαίνουμε στη λογική της μείωσης των συντάξεων. Εμείς βάζουμε θέματα όπως περιορισμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων - όχι, όμως, για θεμελιωμένα δικαιώματα - για εθελουσίες εξόδους» ανέφερε.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι θεσμοί πιέζουν για μείωση των μισθών, «αλλά δεν ξέρω αν ζητούν μείωση στα 700 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο κ. Βαρουφάκης που συμμετέχει στη διαδικασία μπορεί να έχει καλύτερη γνώση.

Σχετικά με τις συνομιλίες που πραγματοποιούνται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση έχει προχωρήσει πολύ και πως έχει υπάρξει πρόοδος. «Εμείς έχουμε καταβάλει προσπάθεια, είναι καιρός να καταβάλουν και οι εταίροι έστω και λίγη προσπάθεια» συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Σακελλαρίδης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί διάγγελμα Τσίπρα όπως το διάγγελμα Παπανδρέου στο Καστελόριζο είπε ότι «το περιεχόμενο ενός διαγγέλματος όπως αυτό του Παπανδρέου δεν θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε από αυτή την κυβέρνηση, η ουσία αυτού του διαγγέλματος δεν θα επαναληφθεί από αυτή την κυβέρνηση».

Σε ερώτηση για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ο κ. Σακελλαρίδης εξήγησε ότι «ο χρόνος και το ενδεχόμενο κατάθεσης είτε ενός νομοσχεδίου ανά θέμα ή ενός νομοσχεδίου για περισσότερα θέματα θα εξεταστεί ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Όσον αφορά τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης στο συνέδριο του Economist για σενάριο μετάθεσης πληρωμών ομολόγων της ΕΚΤ ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «δεν είναι θέμα να μην πληρώσουμε, όταν μιλάμε για το χρηματοδοτικό κενό ενδέχεται να υπάρχουν πολλές επιλογές για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί» ενώ για το ΦΠΑ είπε ότι «αυτό που είπε ο ΥΠΟΙΚ είναι ότι αν υπάρξει κάποιο μέτρο για το ΦΠΑ θα ήταν να γίνει μετά το καλοκαίρι για να μην υπάρχουν αρρυθμίες».

Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στρατηγικής αφού, όπως είπε, «για εμάς η διαπραγμάτευση έχει πολλά επίπεδα και πολιτικά και τεχνικά. Στην ουσία χθες το βράδυ στο κυβερνητικό συμβούλιο αυτό που επιβεβαιώθηκε η σταθερή θέση της κυβέρνησης να παραμείνει στη λαϊκή εντολή που πήρε στις 25 Ιανουαρίου».

Ο πρωθυπουργός θα θέσει το ελληνικό θέμα στη Σύνοδο

Με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το θέμα στον Ντόναλτ Τουσκ, καθώς όπως είπε το θέμα της Ελλάδας «απασχολεί και θα απασχολήσει όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες».

Όσο για το χρόνο και το ενδεχόμενο κατάθεσης ενός νομοσχεδίου, εξήγησε πως «είναι κάτι που θα εξεταστεί ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων».

Σχετικές ειδήσεις