ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική για το Μνημόνιο: Δεν αποκλείεται η κλήτευση πρώην πρωθυπουργών

Εξεταστική για το Μνημόνιο: Δεν αποκλείεται η κλήτευση πρώην πρωθυπουργών

Κατάλογο με μάρτυρες στους οποίους θα συμπεριλαμβάνονται, εφόσον κριθεί απαραίτητο. ακόμα και πρώην πρωθυπουργοί, αναμένεται να καταρτιστεί η Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπαγωγής της Ελλάδας στα Μνημόνια.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, τα μέλη της οποία μάλιστα δεν θα αμείβονται, ορίστηκε για την επόμενη Τρίτη 19 Μαΐου. Σε αυτή τη συνεδρίαση υπολογίζεται ότι θα οριστικοποιηθούν και τα πρώτα πρόσωπα που θα κληθούν.

Όπως αποφασίστηκε, θα διεξάγονται δύο συνεδριάσεις την εβδομάδα, με την δυνατότητα και τρίτης αν χρειαστεί, ενώ όλα τα κόμματα θα ορίσουν και αναπληρωματικά μέλη.

Πρόεδρος της εξεταστικής είναι ο Δημήτρης Βίτσας που δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα υπάρχει καμία δέσμευση για τίποτα», ενώ ως προς τους μάρτυρες τόνισε ότι «δεν θα κάνουμε εξαιρέσεις».

Ο Δημήτρης Βίτσας, εμφανίστηκε συγκαταβατικός προς όλες τις προτάσεις των κομμάτων, ακόμα και στις διαφωνίες που εκφράστηκαν ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής για το αν πρέπει να διευρυνθεί ή όχι η χρονική περίοδος της έρευνας της Επιτροπής, είτε πριν τον Οκτώβριο του 2009, είτε να φθάσει μέχρι σήμερα.

«Εγώ προσπαθώ να έχω ανοικτό μυαλό, όπως το αλεξίπτωτο. Αν δεν ανοίξει σκοτώνεσαι. Προσπαθώ να δω με συμπάθεια όλες τις προτάσεις», σημείωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής.

Θέμα χρονικής επέκτασης της έρευνας έθεσε πρώτα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, πρόταση στην οποία συμφώνησαν Ν.Δ., Ποτάμι και ΚΚΕ.

Την πλήρη αντίθεση της εξέφρασε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη τονίζοντας ότι δεν πρέπει χάριν σκοπιμοτήτων να βγει η Εξεταστική Επιτροπή εκτός θέματος.

«Η πρόταση μας αφορά την διερεύνηση ευθυνών για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και όχι την χρεοκοπία της και για το πώς και ποιες ενέργειες έγιναν από τις κυβερνήσεις μετά το 2009. Οτιδήποτε άλλο λέγεται δεν εξυπηρετεί καθόλου τον σκοπό της διαλεύκανσης της υπόθεσης», επεσήμανε η Νίνα Κασιμάτη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας επεσήμανε ότι πρέπει να κληθούν στην Επιτροπή εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και Έλληνες και ξένοι τραπεζίτες.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων