ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Είμαστε στην τελική ευθεία για επίτευξη συμφωνίας

Τσίπρας: Είμαστε στην τελική ευθεία για επίτευξη συμφωνίας

«Ναι» σε συμβιβασμό υπό όρους τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την επίτευξη μίας αμοιβαίας συμφωνίας», είπε ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνοντας την σκληρή προσπάθεια και τον αγώνα που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα αναλυτικό κείμενο στους θεσμούς το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μία βιώσιμη συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τίμιο αγώνα τον οποίο καταβάλει η Αθήνα, υπογραμμίζοντας πως παρά τη χρηματοδοτική ασφυξία, έχουμε ανταποκριθεί σ' όλες τις υποχρεώσεις μας.

Παράλληλα άφησε αιχμές κατά των Ευρωπαίων εταίρων σημειώνοντας πως υπάρχουν κύκλοι στην Ευρώπη, οι οποίοι δεν θέλουν την επίτευξη συμφωνίας. «Είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε σε συμβιβασμούς. Η συμφωνία θα επιλύει το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Θέλουμε μία συμφωνία, η οποία δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα, δεν θα κλείνει τα μάτια στα προβλήματα. Η συμφωνία θα επιλύει το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Η συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και δεν θα πρέπει να προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η έλλειψη ρευστότητα δεν αποτελεί ευθύνη ή επιλογή αλλά συνιστά διαπραγματευτική τακτική των εταίρων.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης η επίτευξη συμφωνίας. Όταν επιλυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας θα γίνει το μεγάλο άλμα προς τα μπροστά», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι κοινωνικά άδικη και μη ρεαλιστική και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της ευημερίας για όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.

«Χρειαζόμαστε μία ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης, όχι μόνο στις εξαγωγές», σημείωσε και πρόσθεσε πως «χρειαζόμαστε μία ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα πλεονεκτήματα της χώρας, δηλαδή ανθρώπινο δυναμικό, φυσικοί πόροι και γεωπολιτική θέση».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην αύξηση της μισθωτής εργασίας και στον επαναπατρισμό των εξειδικευμένων εργατών, διαμηνύοντας παράλληλα ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Παράλληλα υποστήριξε ότι το κύριο πρόβλημα στην προσπάθεια ανάκαμψης αφορά τη λειτουργία και τις δομές της δημόσιας διοίκησης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες της οικονομίας που υπονόμευσαν την πορεία και το μέλλον της χώρας που βγήκαν στην επιφάνεια με το ξέσπασμα της κρίσης.

Το κυριότερο πρόβλημα αφορά την λειτουργία και τις δομές της Δημόσιας Διοίκησης:

Αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού, επικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Κύριος στόχος της κυβέρνησης μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης είναι να ασχοληθεί με την βελτίωση των παθογενειών χωρίς μειώσεις μισθών και προσωπικού.

Οι άξονες για τη δημόσια διοίκηση

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τους άξονες και το νέο οργανόγραμμα των υπουργείων

«Πρώτος άξονας ο νέος οργανισμός των Υπουργείων», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεύτερος άξονας η απλοποίηση των διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης συμπεριλαμβανομένων των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις.

Κωδικοποίηση της νομοθεσίας, αιτούμενο του επιχειρηματικού κόσμου και όλων των πολιτών.

Απλοποίηση φορολογικού συστήματος και φορολογικών διαδικασιών.

Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και δημιουργία σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος.

Αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς.

Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης πολιτικής και διοικητικής».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι βασικός διαπραγματευτικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα διασφαλίζει γενναίο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα.

«Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται στο διηνεκές από την εξωτερική χρηματοδότηση. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα εσωτερικά εργαλεία χρηματοδότησης. Πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας. Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πρωτοβουλία για μακρόπνοη συνεργασία του ελληνικού Δημοσίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη. «Σύντομα αναμένεται η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα», είπε.

Στο τέλος της ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή την ένταξη στην αναπτυξιακή τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών. «Έχει κατατεθεί πρόταση στους θεσμούς για το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρηματικών».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, έχει τη δυνατότητα να κάνει άλματα προς τα μπρος. Να διαπραγματευτούμε σκληρά και με ασφάλεια, ώστε να αποκομίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη. Το μέλλον βρίσκεται μπροστά μας, οι προκλήσεις είναι μεγάλες, όλοι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα».

Σχετικές ειδήσεις