ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Σκληρό «πόκερ» Τσίπρα – δανειστών στη Ρίγα

Σύνοδος Κορυφής: Σκληρό «πόκερ» Τσίπρα – δανειστών στη Ρίγα

Την πιο κρίσιμη αναμέτρηση με τους δανειστές δίνει στη Ρίγα της Λετονίας ο πρωθυπουργός.

ΤΙ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΟΛΑΝΤ – LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΟΝΙΑ

Με τα ταμειακά διαθέσιμα στο κόκκινο και τις πιέσεις των εταίρων να αυξάνονται συνεχώς, ο Αλ. Τσίπρας ετοιμάζεται για μια σκληρή παρτίδα «πόκερ» στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, η Σύνοδος ξεκινά στις 20:00 και μετά θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ επεσήμανε πως η επικείμενη συνάντηση έχει στόχο να προλειάνει το έδαφος για τις εργασίες του eurogroup, στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του άλλου.

Ο κ. Ολάντ τόνισε πως οι τρεις θα προσπαθήσουν να βρουν μία λύση, που να εξυπηρετεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη.
Ξεκαθάρισε, πάντως, πως Γαλλία και Γερμανία δεν είναι σε θέση να αποφασίζουν για το σύνολο της Ευρώπης.

Επιπλέον, στο περιθώριο της Συνόδου δεν αποκλείεται να υπάρξουν συναντήσεις και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Οι δανειστές έχουν σπεύσει να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών για το ελληνικό ζήτημα, με τον Βόλφγγκανγκ Σόιμπλε να βάζει τέλος στην όποια ελπίδα για εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης.

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει μια πολιτική δήλωση προόδου των διαπραγματεύσεων, με απώτερο στόχο να πάρει το πράσινο φως για μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Επόμενη προσδοκία, το Eurogroup να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν που θα ανοίξει τη στρόφιγγα της ρευστότητας προς την Ελλάδα, εν όψει και της καταβολής της δόσης προς το Eurogroup στις 5 Ιουνίου.

Σκληρή μάχη στις διαπραγματεύσεις με επίκεντρο το ΦΠΑ

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, ενώ σημείο αιχμής τις τελευταίες ημέρες αποτελεί ο ΦΠΑ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τη Ρίγα, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής, οι δανειστές επιμένουν για δύο συντελεστές ΦΠΑ, τον χαμηλό στο 11% και τον υψηλό στο 23%. Αντίθετα, η πρόταση της Αθήνας επικεντρώνεται σε τρις κλίμακες, στο 7%, 14% και 22%.
Με βάση τις ίδιες πηγές, υπήρξε και «σκληροπυρηνική» πρόταση από στέλχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ενιαίο ΦΠΑ στο 23% !

Με C – 130 στη Λετονία

Με C-130 έφτασε ο Πρωθυπουργός στη Ρίγα Λετονίας, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στο περιθώριο της οποίας θα υπάρξουν συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας συνοδευόταν από τους υπουργούς Ν. Παππα, Ευκλ. Τσακαλώτο, Ν. Χουντή, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη, τον διπλωματικό του σύμβουλο Β. Καλπαδάκη και τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου Θ. Μιχόπουλο.

Σχετικές ειδήσεις