ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά η συγγραφή της συμφωνίας στο Brussels Group

Ξεκινά η συγγραφή της συμφωνίας στο Brussels Group

Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που περιμένει το Μαξίμου από τη σημερινή (27/5) συνεδρίαση του Brussels Group, καθώς όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, σε αυτήν θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας (Staff Level Agreement) – Τι προβλέπει το πλαίσιο συμφωνίας – «Εμείς κάναμε το χρέος μας. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει πάρει πάνω του τη διαπραγμάτευση, προκειμένου να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος ενώ αυτή βρίσκεται στο τελικό στάδιο, θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ηγέτες, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς και ενιαίας συμφωνίας.

Αυτή, άλλωστε, ήταν και «η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και επισημαίνουν ότι οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. «Είναι φανερό», σύμφωνα πάντα με το Μαξίμου, «ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση».

Στο μεταξύ, το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.

β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό, θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα) και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία.

Και μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης σχετικά με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και να διαβεβαιώνει ότι «δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις», ωστόσο παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους Θεσμούς.

«Αν δεν απαιτούταν η συμφωνία του ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά «κύκλοι» της κυβέρνησης, σημειώνοντας επίσης ότι είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι (Κομισιόν και ΕΚΤ) ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, υπογραμμίζει ότι «θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά».

Καταλήγοντας, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία και ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα»

Σχετικές ειδήσεις