ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπάρχει «έντιμη συμφωνία» - Στο περιθώριο ο Σόιμπλε

Υπάρχει «έντιμη συμφωνία» - Στο περιθώριο ο Σόιμπλε

Μέρκελ και Τσίπρας πήραν αποκλειστικά πάνω τους την προσπάθεια να βρεθεί λύση εδώ και τώρα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Θεσμών.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Το θετικό αποτέλεσμα των διαπροσωπικών επαφών τους, χθες και σήμερα μέσω Skype (αποφεύγουν τα τηλέφωνα για τυχόν κίνδυνο παρακολούθησής τους) θα φανεί τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες που θα αναγγελθεί επίσημα η επίτευξη μίας έντιμης και ενδιάμεσης συμφωνίας, τόσο σε τεχνικό όσο και πολιτικό επίπεδο.

Σήμερα, Δευτέρα (01/06/2015) συναντιούνται στο Βερολίνο, Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ για να ανάψουν πράσινο φως στο Brussels Group για μία πρώτη συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ ήδη στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται το προσχέδιο συμφωνίας που έχει την απόλυτη έγκριση Βερολίνου – Βρυξελλών και Νέας Υόρκης.

Στο προσχέδιο αυτό δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων και μισθών, δεν υπάρχουν οριζόντια μέτρα για να κλείσουν οι τρύπες στην ελληνική οικονομία αλλά υπάρχει πρόταση για φοροεισπρακτικά μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2015 που η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι μπορεί να τα υλοποιήσει μέσα από μία νέα φορολογική κλίμακα που θα επιβαρύνει τις πλουσιότερες τάξεις και μέσα από μέτρα εισπρακτικά όσον φοροδιαφεύγουν από το μεγάλο κεφάλαιο.

Πηγές από τη γερμανική Καγκελαρία που διαχέονται μέσω Γερμανών δημοσιογράφων με πρόσβαση στο στενό περιβάλλον Μέρκελ αποκαλύπτουν την απόφαση της Γερμανίδας καγκελάριου, να θέσει προσωρινά τουλάχιστον στο περιθώριο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που αντιδρούσε λυσσωδώς σε κάθε συμφωνία με την Ελλάδα, επιζητώντας μία πλήρη υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης στα πιο παράλογα μέτρα.

Ήδη οι ανακοινώσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα γίνονται από εκπροσώπους Τύπου της Καγκελαρίας, ενώ ο Σόιμπλε παραμένει στο γραφείο του αποκλεισμένος από τις πολιτικές πλέον διαπραγματεύσεις που γίνονται σε επίπεδο κορυφής μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις