ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της τριμερούς

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της τριμερούς

Σε συνέντευξή του προς τη Süddeutsche Zeitung ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει με τους Μέρκελ και Ολάντ στο Βερολίνο.

Καμία έκπληξη δεν θα προκαλούσε στο Βερολίνο εάν την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονταν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελλάδα, γράφει στο πρωτοσέλιδό της η DW. Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνει κανείς όλο και συχνότερα ότι η περίπτωση ενός Grexit παρουσιάζεται στη γερμανική κοινή γνώμη περισσότερο ως ένα «διαπραγματευτικό ατού» παρά ως μια ρεαλιστική εναλλακτική λύση.

Έγκυρα μέσα ενημέρωσης που θεωρούσαν εφικτή και αναγκαία την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σε σχόλια τους τις τελευταίες ημέρες διαβλέπουν την παραμονή της.

Ενδεικτικά για αυτή την εξέλιξη είναι πρόσφατα άρθρα γνώμης στη συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung. Στο σημερινό, μάλιστα, γίνεται λόγος για “κλιμάκωση της παρακμής των κανόνων δικαίου και ηθικής της Ευρώπης”. Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, οι αρχές της συμφωνίας του Μάαστριχτ θυσιάζονται στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Η αίσθηση ότι πλησιάζει η ημερομηνία για μια συμφωνία δεν τροφοδοτείται μόνο από αυτά τα δημοσιεύματα.

Στο Βερολίνο, από την πλευρά της κυβέρνησης, η μόνη αρμόδια πηγή που προβαίνει σε δηλώσεις ουσίας, αν και περιορισμένης έκτασης, είναι η καγκελαρία. Από εδώ κινούνται, καθ' όλες τις ενδείξεις, τα νήματα για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος. Το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών και ο υπουργός του φαίνεται να διαδραματίζουν πλέον έναν, λίγο πολύ, παθητικό ρόλο.

Κύριοι παίκτες των διαπραγματεύσεων από γερμανικής πλευράς είναι οι στενοί σύμβουλοι τις Άγκελα Μέρκελ και βέβαια η ίδια που το αργότερο κάθε δεύτερη μέρα φαίνεται να επικοινωνεί με το γάλλο πρόεδρο και τον έλληνα πρωθυπουργό. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η επόμενη τηλεδιάσκεψη των τριών είναι για σήμερα (Κυριακή). Θέματα της ατζέντας θα πρέπει να είναι μεταξύ άλλων το συνταξιοδοτικό καθεστώς, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις.

Σήμερα Δευτέρα θα συναντηθούν στη γερμανική πρωτεύουσα στο πλαίσιο μιας συζήτησης που αφορά την ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική η Άγγελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στο περιθώριο της εκδήλωσης θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα. Και αν από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις προκύψουν απτά και βιώσιμα αποτελέσματα, δεν αποκλείεται η συνάντηση να πραγματοποιηθεί με διευρυμένη σύνθεση.

Πάντως σε συνέντευξή του προς την Süddeutsche Zeitung ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως σημειώνει η DW, επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει με τους Μέρκελ και Ολάντ. «Θα με εξέπληττε εάν δεν ήταν», λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις που λένε ότι «εάν έβγαινε η Ελλάδα τότε θα είχαμε λιγότερες ανησυχίες στην ευρωζώνη».

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια να αποσυρθούν οι διεθνείς επενδυτές από την Ευρώπη. Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Τόκιο, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε ρωτούσε διεξοδικά για το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι οι επενδύσεις της χώρας του στην Ευρώπη εξαρτώνται «από την εμπιστοσύνη στο ευρώ».

Φ. Κάουντερ: Η μπάλα στην πλευρά των Ελλήνων

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξη που παραχώρησε το απόγευμα της Κυριακής στην εκπομπή Bericht aus Berlin του ARD, ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ υπογράμμισε ότι «είναι σωστό που η γερμανική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ», ωστόσο η τελική απόφαση είναι αποκλειστικά στα χέρια των Ελλήνων.

«Η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και «να πει επιτέλους ξεκάθαρα τι θέλει». Επανέλαβε, τέλος, ότι δεν τίθεται καν θέμα ενός τρίτου πακέτου στην παρούσα φάση, καθώς το ζητούμενο ήταν και παραμένει η ολοκλήρωση του τρέχοντος δεύτερος προγράμματος στήριξης.

Σχετικές ειδήσεις