ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Le Monde: Μέρκελ και Ολάντ πιέζουν για συμφωνία με την Ελλάδα

Le Monde: Μέρκελ και Ολάντ πιέζουν για συμφωνία με την Ελλάδα

«Ελλάδα: Η Μέρκελ και ο Ολάντ ασκούν πιέσεις για μια κατάληξη σε συμφωνία» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Le Monde», ενώ στις οικονομικές σελίδες ο τίτλος είναι ακόμα πιο καταφατικός: «Ολάντ και Μέρκελ, θέλουν μια συμφωνία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ένα σχέδιο συμφωνίας υπήρχε χθες στις διαπραγματεύσεις», οι δυσκολίες όμως προέρχονται από το ΔΝΤ. Το θέμα των συντάξεων παραμένει σημείο έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ που αξιώνει νέες μειώσεις. Επίσης, το επίπεδο του ελλείμματος για το 2015, δημιουργεί και αυτό πρόβλημα, καθ' ότι οι πιστωτές απαιτούν 2 δις ευρώ επιπλέον οικονομίες, υπογραμμίζει η «Le Monde».

Χθες το βράδυ στο Βερολίνο, οι έντονες διαπραγματεύσεις διήρκεσαν δυόμισι ώρες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ θέλησαν να δώσουν «μια αποφασιστική πολιτική ώθηση». Ο Ολάντ αποχώρησε πρώτος τα μεσάνυχτα ενώ η Κ. Λαγκάρντ έμεινε έως σχεδόν την μια το πρωί στο γραφείο της, μεταφέρει ο ανταποκριτής της «Le Monde».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Φ. Ολάντ και η Α. Μέρκελ «θέλουν να βγουν γρήγορα από το αδιέξοδο στο οποίο ευρίσκεται η ευρωζώνη (....) και σήμερα προβλέπεται μια νέα συνάντηση για το Brussels group, το οποίο θα επιχειρήσει να οριστικοποιήσει ένα «σχέδιο» συμφωνίας. Αν τα καταφέρουν, θα μπορούσε να σταλεί στην Αθήνα για έγκριση».

mol

Το Παρίσι ελπίζει για μια συμφωνία γύρω στις 5 Ιουνίου, αλλά και το Βερολίνο δεν θα ήθελε το ελληνικό θέμα να κυριαρχήσει στη Σύνοδο κορυφής του G7 που θα γίνει στη Γερμανία (Elmau) από τις 7 Ιουνίου, τονίζεται.

Ο χαρακτήρας του «επείγοντος» για συμφωνία αφορά και την Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τον συντάκτη, « διστάζει να στείλει την πρώτη επιταγή των 300 εκ στο ΔΝΤ, χωρίς τη σιγουριά μιας συμφωνίας (...) καθ' ότι υπάρχουν και οι άλλες δόσεις που ακολουθούν, ενώ επιπλέον είναι απαραίτητη η συμφωνία του Eurogroup και στη συνέχεια η επικύρωση από μερικά εθνικά κοινοβούλια, ανάμεσα στα οποία και το γερμανικό.

Παρ' όλα αυτά το ΔΝΤ «βρίσκεται σε μια λεπτή θέση» εκτιμά η «Le Monde», γιατί δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι κάνει μια εξαίρεση για την Ελλάδα. Πολλές αναδυόμενες χώρες θεωρούν ότι το ΔΝΤ έχει ήδη κάνει πολλές διευκολύνσεις στην Αθήνα, επισημαίνει στη συνέχεια.

«Ωστόσο, ούτε το Παρίσι, ούτε οι Βρυξέλλες, αλλά ούτε και το Βερολίνο προτίθενται να υπογράψουν μια συμφωνία με την Αθήνα χωρίς το ΔΝΤ, που ήταν το πρώτο που ανταποκρίθηκε και έτρεξε να βοηθήσει την Ελλάδα το 2010. Τον Μάϊο του 2010, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Νικόλα Σαρκοζί και οι Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε, είχαν θελήσει να βοηθήσουν την Αθήνα χωρίς το ΔΝΤ».

«Ηταν η Καγκελάριος που επέβαλε το ΔΝΤ και είχε δίκιο» φαίρεται να αναγνωρίζει σήμερα ο Β. Σόιμπλε» καταλήγει η «Le Monde».

Σχετικές ειδήσεις