ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση - Τσίπρας: Η ελληνική πρόταση η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση - Τσίπρας: Η ελληνική πρόταση η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική

Με δείπνο, παρουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 02:00 μετά τα μεσάνυχτα, η κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης (3/6) στις 21:30, στις Βρυξέλλες.

«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Εξερχόμενος από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, είπε: «Ήταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς, στη βάση διαφορετικών προτάσεων».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα συναντηθούν ξανά και ότι η εντατική εργασία θα συνεχιστεί.

Νωρίτερα, δε, υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ και τον Ολλανδό επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμα σκληρή δουλειά από την Ελλάδασημείωσε ότι χρειάζεται ακόμα σκληρή δουλειά από την Ελλάδα

Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν στη συνάντηση οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Νίκος Παππάς, Σπύρος Σαγιάς, Γιώργος Χουλιαράκης.

Την ίδια ώρα, κορυφαία πηγή της Ευρωζώνης με γνώση του περιεχομένου των τεχνικών διαπραγματεύσεων, αλλά και των συζητήσεων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, δήλωνε πως εκτιμά ότι «στην αποψινή συνάντηση θα καθοριστεί κυρίως η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και είναι πιθανόν να τεθεί και ένας χρονικός στόχος για την επίτευξη συμβιβασμού στο τεχνικό επίπεδο».

tsipras junker2

Σημειώνεται ότι με την επίτευξη μιας πρώτης συμφωνίας των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο, θα ανοίξει ο δρόμος για ένα Euroworking Group και στη συνέχεια για το Eurogroup που θα επικυρώσει τελικά τη συμφωνία, ανέφερε το στέλεχος που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στις συνομιλίες των δανειστών με την Ελλάδα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, αναβλήθηκε για την Πέμπτη στις 18:30.

tsipras junker

Τσίπρας και Γιούνκερ συνομίλησαν χθες βράδυ τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να απευθύνει πρόσκληση στον πρωθυπουργό να μεταβεί στις Βρυξέλλες. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έτσι το ταξίδι, στο περιθώριο του οποίου είχε και τηλεφωνικές επαφές με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ.

tsipras junker4

Τσίπρας: Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της ΕΕ θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό

Την πεποίθηση ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό εξέφρασε σήμερα, Τετάρτη (03/06/2015) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου για το ταξίδι του στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του κ. Γιούνκερ να συναντηθούν, προκειμένου να συζητήσει μαζί του την ελληνική πρόταση για συμφωνία και να του εξηγήσει ότι «σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο οι θεσμοί και η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να προσχωρήσει στον ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρεις μήνες η κυβέρνηση, διαπραγματευόμενη τα δίκαια του ελληνικού λαού προς όφελος μιας ενωμένης Ευρώπης, που σήμερα είναι αναγκαία για τους λαούς όσο ποτέ».

«Πρέπει να αποφύγουμε τη δίαιρεση [...] Είμαι βέβαιος ότι η ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «η ελληνική κυβέρνηση από προχθές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έχει καταθέσει επισήμως την πρότασή της για έναν έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό που θα δώσει τέλος στην κρίση στην Ευρώπη και θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεφύγει από την οικονομική ασφυξία».

Και συνέχισε με νόημα: «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια πάνω σε αυτή την πρόταση αλλά ούτε και κάποιο κείμενο από την πλευρά των εταίρων».

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να βρεθεί λύση την έδωσε ο κ. Νίκος Παππάς απαντώντας ουσιαστικά στην προσπάθεια σκληρών ευρωπαϊκών κύκλων να υποβαθμίσουν και να ακυρώσουν την ελληνική πρόταση. «Όποιος δεν θέλει λύση, ας σιωπήσει...», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εμφάνισε το κείμενο της Αθήνας ως ανεπαρκές.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ελληνική πρόταση είναι ένα κείμενο 47 σελίδων, στο οποίο καταγράφονται οι συγκλίσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς αλλά και τα σημεία, στα οποία έχει κάνει παραχωρήσεις η ελληνική πλευρά.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προλάβει τους δανειστές όταν ανακοινώθηκε η πενταμερής και έστειλε την πρόταση της στους θεσμούς ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο, να είναι η πρόταση των δανειστών το μοναδικό κείμενο προς συζήτηση και να δημιουργηθούν συνθήκες πίεσης προς την ελληνική πλευρά.

Αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν, πως οι δανειστές έχουν αποδεχτεί ότι στο τελικό κείμενο θα περιληφθεί ειδική αναφορά πού θα τονίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι απαραίτητο να αναδιαρθρωθεί, ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Εφόσον αυτό γίνει, θα πρόκειται για σοβαρή επιτυχία της κυβέρνησης και όλα δείχνουν ότι αποτελεί ένα σοβαρό δέλεαρ, που την οδηγεί στην τελική συμφωνία, με υποχωρήσεις σε άλλα θέματα.

Πώς «βλέπει» ο γερμανικός Τύπος τη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ

Η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο σήμερα.

Η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα υπέβαλε το σχέδιο» σημειώνει ότι έχει αρχίσει να υπάρχει κίνηση στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία. Στη σημερινή συνάντηση του Τσίπρα με τον Γιούνκερ θα συζητηθεί το συμβιβαστικό έγγραφο στο οποίο κατέληξαν προχθές το βράδυ ο τελευταίος, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Welt, με αυτό το έγγραφο οι πιστωτές της Ελλάδας ελπίζουν να σημειωθούν αποφασιστικές πρόοδοι στις συζητήσεις. Κάποιοι κύκλοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις έκαναν μάλιστα λόγο για την «ύστατη προσφορά» προς την Αθήνα. Όμως παραμένει ανοιχτό αν όλοι οι πιστωτές συμφωνούν με αυτή την άποψη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι δεν επιθυμεί να θέσει στην Ελλάδα τελεσίγραφα. Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στον Γιούνκερ την πρόταση της Ελλάδας. Λεπτομέρειες για την πρόταση αυτή δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως πηγές αναφέρουν ότι φαίνεται να αρκεί για να υπάρξει συμφωνία.

Πάντως, σημειώνει η Welt, το ερώτημα παραμένει αν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν να ολοκληρωθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας G7 το Σαββατοκύριακο.

«Ο Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με συμβιβαστική πρόταση», είναι ο τίτλος της Zeit.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γιούνκερ σήμερα το απόγευμα για να συζητήσουν μια λύση στην κρίση χρέους της Ελλάδας. Παρ' όλα αυτά επισημαίνει και τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει υπερβολική αισιοδοξία.

Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν είναι πιθανή η επίτευξη μιας συμφωνίας αυτή την εβδομάδα. «Έχουν σημειωθεί πρόοδοι, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα όταν ρωτήθηκε από το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL αν η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει ως την Παρασκευή 300 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσει μια δόση του δανείου που έχει λάβει από το ΔΝΤ, απάντησε: «Αυτό αποκλείεται πρακτικά αλλά και θεωρητικά». «Δεν μπορούμε να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου, το συνολικό πακέτο πρέπει να είναι φερέγγυο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Eurogroup.

«Ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει στον Γιούνκερ το δικό του σχέδιο», επισημαίνει από την πλευρά του το περιοδικό Spiegel. «Οι πιστωτές της Ελλάδας αναμένουν μια απάντηση από την Ελλάδα: Πώς θα αντιδράσει ο Αλέξης Τσίπρας στις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις των πιστωτών;» διερωτάται το περιοδικό στο άρθρο του.

«Ο Τσίπρας εκπλήσσει τους πιστωτές με ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων», σημειώνει η Handelsblatt και συνεχίζει: «Η τελευταία αναμέτρηση για τη διάσωση της Ελλάδας. Την ώρα που οι πιστωτές συναντώνται στο Βερολίνο η Αθήνα στέλνει την πολυαναμενόμενη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει λόγο για "ρεαλιστικές προτάσεις". Θα είναι αρκετές;».

Σχετικές ειδήσεις