ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Τσίπρας: Υπάρχει διάθεση πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία (video)

Α. Τσίπρας: Υπάρχει διάθεση πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία (video)

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 02:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (4/6), το δείπνο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε λίγες ημέρες, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αποχωρώντας πρώτος από το δείπνο, χωρίς οι συζητήσεις να έχουν ολοκληρωθεί.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:
«Υπάρχει διάθεση να καταλήξουμε πολύ σύντομα σε ρεαλιστική λύση, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, υπήρξε από την πλευρά της Κομισιόν εποικοδομητική διάθεση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν».

«Υπήρξαν προτάσεις με τις οποίες συμφωνούμε και άλλες που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές -π.χ. η κατάργηση του ΕΚΑΣ ή η αύξηση του ΦΠΑ στη ΔΕΗ» επισήμανε και τόνισε ότι «από την πλευρά της Κομισιόν υπήρξε εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε ένα κοινό τόπο».

Ενώ συμπλήρωσε πως: «Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον ότι υπάρχει διάθεση, προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα:

«Η μόνη ρεαλιστική πρόταση στο τραπέζι είναι εκείνη της ελληνικής πλευράς. Κρατώ ως θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Προτάσεις όπως το κόψιμο του ΕΚΑΣ, η αύξηση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό κατά 10 μονάδες ή άλλα υφεσιακά μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Παρόλα αυτά από την πλευρά της Κομισιόν υπήρξε μία εποικοδομητική διάθεση για κοινό τόπο.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον ότι υπάρχει η διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε συμφωνία ρεαλιστική.
Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει το πρόγραμμα της ελληνικής πλευράς. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Όσο κανείς συζητά με ειλικρίνεια τόσο πιο κοντά βρίσκεται για να προσεγγίσει μία κοινά αποδεκτή λύση. Θα είμαστε κοντά σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Οι συζητήσεις πρέπει να καταλήξουν με ρεαλιστικό τρόπο».

Σε ερώτηση για το αν οι θεσμοί έδωσαν μία πρόταση τύπου «take it or leave it», ο κ. Τσίπρας απάντησε «Οχι, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες».

Όταν ρωτήθηκε για το αν θα καταβληθεί η δόση προς το ΔΝΤ, κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην ανησυχούν, προσθέτοντας ότι η χώρα έως τώρα έχει δώσει πάνω από 7 δισ. σε δάνεια.

Σχετικές ειδήσεις