ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Οι Έλληνες χρειάζονται έναν «Λόγο Ελπίδας» εκφωνημένο από τη Μέρκελ

Βαρουφάκης: Οι Έλληνες χρειάζονται έναν «Λόγο Ελπίδας» εκφωνημένο από τη Μέρκελ

«Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1946, ο Τζέιμς Φ. Μπάιρνς ταξίδεψε στη Στουτγάρδη για να εκφωνήσει τον ιστορικό του «λόγο της ελπίδας». Ο Μπαίρνς έστειλε ένα μήνυμα αλλαγής στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία και έδωσε σε ένα έθνος που βρισκόταν σε πτώση το ερέθισμα για να ονειρευτεί ανασυγκρότηση, ανάπτυξη και επιστροφή στη φυσιολογική ζωή. Επτά δεκαετίας μετά, η χώρα μου, η Ελλάδα, χρειάζεται μια ανάλογη ευκαιρία».

Έτσι ξεκινά το άρθρο που έγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο Project Syndicate με το οποίο καλεί την Άνγκελα Μέρκελ να εκφωνήσει έναν ανάλογο λόγο εντός των συνόρων της χώρας μας.

«Φυσικά, η Γερμανία οφείλει την μεταπολεμική ανάκαμψη και τον πλούτο στους ανθρώπους της και τη σκληρή δουλειά τους, αλλά και την αφοσίωση σε μια ενωμένη, δημοκρατική Ευρώπη. Αλλά οι Γερμανοί δεν θα μπορούσαν να έχουν πραγματοποιήσει την εκπληκτική μεταπολεμική αναγέννηση τους χωρίς την υποστήριξη που καθορίστηκε από την "Ομιλία της Ελπίδας», συνεχίζει ο Βαρουφάκης και σημειώνει ότι «σήμερα, είναι η χώρα μου που είναι εγκλωβισμένη σε παρόμοιες συνθήκες και έχει ανάγκη από ελπίδα. Οι ηθικολογικές αντιρρήσεις για βοήθεια προς την Ελλάδα αφθονούν, στερώντας από τους ανθρώπους της, τον απαραίτητο "πυροβολισμό" για την επίτευξη της δικής τους αναγέννησης.

yv

Ζητείται μεγαλύτερη λιτότητα από μια οικονομία που βρίσκεται ήδη γονατισμένη, λόγω της πιό επαχθούς δόσης λιτότητας που οποιαδήποτε χώρα έχει ποτέ αντέξει σε καιρό ειρήνης. Καμία προσφορά ελάφρυνσης του χρέους. Κανένα σχέδιο για την ενίσχυση των επενδύσεων. Και βεβαίως καμία ακόμα "Ομιλία της Ελπίδας" για αυτό τον πεσμένο λαό».

«Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένας τέτοιος λόγος; Μια «Ομιλία της Ελπίδας» για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να είναι τεχνική. Θα πρέπει απλά να σηματοδοτεί μια αλλαγή στη θάλασσα, ένα διάλειμμα από τα τελευταία πέντε χρόνια με την προσθήκη νέων δανείων στο ήδη μη βιώσιμο χρέος».

Κλείνοντας ο ΓιάνηςΒαρουφάκης προτείνει την Άνγκελα Μέρκελ ως το ιδανικό πρόσωπο να εκφωνήσει έναν λόγο ελπίδας:

«Ομιλητής θα πρέπει να είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε ακροατήριο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη ή σε οποιαδήποτε ελληνική πόλη της επιλογής της. Αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για μια νέα προσέγγιση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η ελπίδα ήταν η δύναμη του καλού για την μεταπολεμική Ευρώπη, και μπορεί να είναι η δύναμη για την θετική μεταμόρφωση τώρα. Μια ομιλία από την Γερμανίδα Καγκελάριο, θα ήταν ένα σπουδαίο βήμα για να προχωρήσει».

Σχετικές ειδήσεις