ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία με σταδιακή υλοποίηση μέχρι το Μάρτιο του 2016

Συμφωνία με σταδιακή υλοποίηση μέχρι το Μάρτιο του 2016

Πυκνώνουν οι καθημερινές επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους ηγέτες, και κυρίως με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει τις διατλαντικές και ενδοευρωπαϊκές διαβουλεύσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα προκειμένου να αποσπάσει μια συμφωνία που θα αποτελέσει "σχέδιο - πέρασμα από τη μνημονιακή εποχή της ύφεσης και της ανθρωπιστικής κρίσης σε μια περίοδο οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, με την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών που αναπαράγουν την κρίση", όπως δήλωσε το Newsbomb.gr κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Συμφωνία με σταδιακή υλοποίηση...

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδιο και συζητεί με τους δανειστές την οριστική απεμπλοκή της χώρας από το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, μέσα στο μήνα και ει δυνατόν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 11-12/6 θα πρέπει να συνυπογραφεί μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και προϋποθέσεις αφενός για να θεωρηθεί λήξαν το υφιστάμενο πρόγραμμα, αφετέρου για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ενός επενδυτικού προγράμματος.

Η υλοποίηση των δεσμεύσεων που θα αναλάβουν και οι δύο πλευρές μπορεί να γίνει κλιμακωτά, βήμα - βήμα, με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο υφιστάμενο πρόγραμμα.

Για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, που πλέον διεξάγεται αποκλειστικά σχεδόν σε πολιτικό επίπεδο, καθοριστικής σημασίας είναι οι διαβουλεύσεις των ηγετών (Ομπάμα, Μέρκελ, Ολάντ κ.ά.) και οι συναντήσεις που θα έχει ο Αλ. Τσίπρας τα επόμενα 24ωρα στις Βρυξέλλες, και βέβαια στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.

Η τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και συμφώνησαν οι επαφές να συνεχιστούην μέχρι την συντάντησή τους την Τετάρτη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Δεν είναι τελεσίγραφο...

Δεν θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητες οι πρώτες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το εξοντωτικό πρόγραμμα που προτάθηκε από τους θεσμούς στη χώρα μας. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είπε στο περιθώριο του συνεδρίου του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι η πρόταση των πιστωτών προς την Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμη και ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί τελεσίγραφο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει «νόμιμα επιχειρήματα» κατά των περικοπών στις συντάξεις και τόνισε καλόντας την Αθήνα να προσπαθήσει να βρει ισοδύναμα μέτρα.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις διεθνών παραγόντων που παρακολούν στενά τις συναντήσεις στο G7 ΗΠΑ, Ιαπωνία και Καναδάς ασκούν πιέσεις στη Γερμανία για χαλάρωση της λιτότητας, ενώ θεωρούν δεδομένη μια συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς η λέξη "ατύχημα" θεωρείται απαγορευμένη.

Και αυτή η στάση δεν υπαγορεύεται μόνο από τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, αλλά από την επείγουσα στόχευση εγκαθίδρυσης της περιοβόητης ΤΤΙP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων) προκειμένου η μέσω ενός νέου Πολιτικοοικονομικού ΝΑΤΟ να είναι απολύτως συσπειρωμένη η Δύση (μαζί με την Ιαπωνία) απέναντι σε Κίνα, Ρωσία και τις άλλες χώρες των BRICS.

Σχετικές ειδήσεις