ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρέτγκεν: Στόχος της διάσωσης της Ελλάδας η εδραίωση της ενότητας της Ευρώπης

Ρέτγκεν: Στόχος της διάσωσης της Ελλάδας η εδραίωση της ενότητας της Ευρώπης

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής και βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωστών της, υπογράμμισε ότι «επιθυμούμε να διατηρήσουμε την ενότητα της ευρωζώνης», ενώ πρόσθεσε ότι η προθυμία των πολιτικών εταίρων της Αθήνας να την βοηθήσουν να σταθεί στα πόδια της είναι μεγάλη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, o Ρέτγκεν εξήγησε ότι στόχος της σημερινής συνάντησης μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Έλληνα ομολόγου του Γιάνη Βαρουφάκη είναι η διατήρηση της ενότητας της ευρωζώνης.

«Το θέμα και ο σκοπός είναι πάντα ο ίδιος. Επιθυμούμε να διατηρήσουμε την ενότητα της ευρωζώνης. Γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη προθυμία από τους πιστωτές της Ελλάδας ή τους πολιτικούς εταίρους στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας είναι η Ελλάδα, να γίνει κάτι ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Όμως αυτό προϋποθέτει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να σταθεί στα πόδια της και όχι απλώς να θέλει να επιβάλει όρους σε αυτούς που της δείχνουν αλληλεγγύη».

Όταν ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Σόιμπλε να διαφωνεί με τη στρατηγική της Μέρκελ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και για τον κίνδυνο δημιουργίας ρήγματος στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης, ο Ρέτγκεν απάντησε:

«Η εδραίωση της ενότητας της Ευρώπης στο πλαίσιο του δυτικού κόσμου, αυτό πιστεύω ότι είναι το πραγματικό στρατηγικό καλό το οποίο πρέπει να επιτύχουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Γερμανίδα καγκελάριος με όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς. Όμως και η Ελλάδα πρέπει να κάνει το χρέος της, και αυτή πιστεύω ότι είναι η αδιαμφισβήτητη, σωστή πορεία της κυβέρνησης».

Παρόλα αυτά ο Γερμανός βουλευτής εξέφρασε την απογοήτευση «όσων επιθυμούν, και είναι οι περισσότεροι, να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη για πολιτικούς και πάνω απ’ όλα για γεωστρατηγικούς λόγους», καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται έτοιμη να συνεισφέρει στις διαπραγματεύσεις ακόμη και μετά την πολύ καλή προσφορά που της έκαναν οι θεσμοί.

Σχετικές ειδήσεις