ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Τσίπρας: Ποιες εκλογές;

Α. Τσίπρας: Ποιες εκλογές;

Παρά τις σφοδρές πιέσεις που δέχεται η χώρα μας από το μπλοκ των «μεγάλων δυνάμεων» να υποκύψει σε σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει τους στενούς συνομιλητές του ότι δεν είναι στις προθέσεις του το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΣΦΟΔΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ – ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο πρωθυπουργός σε συζητήσεις που είχε με παράγοντες του πολιτικού χώρου, εντός κι εκτός Μαξίμου, όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια που κυκλοφορούν ακόμα και με ένταση, ακόμα και από στελέχη της κυβέρνησης, απάντησε ως εξής:

- Ποιες εκλογές; Δεν έχω μιλήσει για εκλογές, πιστεύω ότι θα πάμε τελικά σε συμφωνία, πιστεύω πως οι εταίροι δεν θα επιμείνουν σε παράλογες απαιτήσεις τις οποίες δεν προτίθεμαι να συζητήσω...

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι με εντολή του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γ. Σακελλαρίδης απέρριψε τη φιλολογία περί πρόωρων εκλογών, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε, ότι εφόσον η διαπραγμάτευση καταλήξει σε αδιέξοδο, τότε οι πρόωρες εκλογές θα ήταν μονόδρομος. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε, ο Αλ. Τσίπρας πιστεύει ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο και ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική αντί των εκβιασμών, σαν αυτούς που επιχειρήθηκαν απ’ τους δανειστές την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακριβώς γι’ αυτό στην τελική, κρίσιμη ευθεία «έχει πάρει πάνω του το παιχνίδι», όπως μας τόνισε συνεργάτης του.

Έτσι πέραν των επαφών που κάνει ο ίδιος, έστειλε πάλι σε «ειδική αποστολή» στην Ευρώπη το στενότερο συνεργάτη του Ν. Παππά, ενώ όλο το «σύστημα Μαξίμου» βρίσκεται σε διαρκείς επαφές, στην κατεύθυνση να τελειώνουν όλα τις επόμενες μέρες.

Επαφές, που δεν δημοσιοποιούνται αναγκαστικά όλες...

Την ίδια ώρα οι δανειστές δεν υποχωρούν στις απαιτήσεις τους και επιμένουν να ζητούν σκληρά, βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα, αδιαφορώντας για την απόφαση του ελληνικού λαού που με την ψήφο του ζήτησε αλλαγή πολιτικής.

Με δημόσιες τοποθετήσεις τους ο Ομπάμα, η Μέρκελ και ο Ολάντ πιέζουν να βρεθεί μια λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα παρά τις όποιες συνέπειες...

Ομπάμα: Μπορεί να βρεθεί λύση

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη Ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου στη Βαυαρία.

«Αν και οι δυο πλευρές δείξουν αρκετή ευελιξία, νομίζω ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Ομπάμα, τονίζοντας παράλληλα ότι «θα είναι και σημαντικό η διεθνής κοινότητα και τα διεθνή οικονομικά ινστιτούτα να αναγνωρίσουν τις απίστευτες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Μέρκελ: Ο χρόνος τελειώνει

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ ήταν πιο σαφής στην τοποθέτησή της για την Ελλάδα. Όπως έκανε γνωστό έγινε συζήτηση στην G7 για την Ελλάδα και ενημέρωσε τους υπόλοιπους ηγέτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη, αλλά είπαμε ότι η αλληλεγγύη σημαίνει ότι η Ελλάδα πρεπει να εφαρμόσει μέτρα». Η κα Μέρκελ έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένη λέγοντας ότι: «Πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει χρόνος και γι’ αυτό πρέπει να δούλεψουμε σκληρά. Μεθαύριο θα το συζητήσουμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Κάθε μερα μετράει για να ολοκληρωθεί η απαραίτητη δουλεια που πρέπει να γίνει».

Ολάντ: Συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος Ιουνίου

Έκκληση για επιτάχυνση των συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία πριν το τέλος του Ιουνίου, αλλά και να αποφευχθούν αμφιβολίες, όπως και φαινόμενα κερδοσκοπίας αναφορικά με το μέλλον της χώρας μας στην Ευρωζώνη, απηύθυνε ο Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7 στη Βαυαρία - «Nα αντικαταστήσουμε τις προτάσεις που η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί με εναλλακτικά μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μια προθεσμία για το τέλος Ιουνίου», δήλωσε αρχικά ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος τόσο στο τέλος ενός προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, όσο και στις προθεσμίες αποπληρωμής προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σχετικές ειδήσεις