ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρετός» διαβουλεύσεων ενόψει της νέας συνάντησης Τσίπρα με Μέρκελ-Ολάντ

«Πυρετός» διαβουλεύσεων ενόψει της νέας συνάντησης Τσίπρα με Μέρκελ-Ολάντ

Πυκνώνουν οι καθημερινές επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους ηγέτες, και κυρίως με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης (10/06/2015).

Η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει στην προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς που την χωρίζει από τους δανειστές στο δημοσιονομικό ζήτημα, εν όψει της κρίσιμης συνάντησης του Α. Τσίπρα με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Λατινικής Αμερικής την Τετάρτη.

Η γεφύρωση της διαφοράς στα δημοσιονομικά ήταν ο στόχος της συνάντησης που έγινε χθες στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπεία υπό τους κ.κ. Ν. Παππά και Ευκλ. Τσακαλώτο και τον αρμόδιο για τα δημοσιονομικά Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, στη συνάντηση συζητήθηκε «η συνέχιση της διαδικασίας διαβούλευσης και ειδικότερα ο τρόπος σύγκλισης στο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του 2016».

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα πήγε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες αφού η Αθήνα είχε λάβει σαφή μηνύματα από τους εταίρους και τους θεσμούς πως ναι μεν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται δουλειά και σκληρές μεταρρυθμίσεις.

Είναι προφανές πως οι δανειστές δεν υποχωρούν στις απαιτήσεις τους και επιμένουν να ζητούν σκληρά, βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα, αδιαφορώντας για την απόφαση του ελληνικού λαού που με την ψήφο του ζήτησε αλλαγή πολιτικής.

Όπως δήλωσε πάντως τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Σακελλαρίδης η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα βρίσκεται στις Βρυξέλλες ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο και είναι «εξουσιοδοτημένη έτσι ώστε να υπάρξει σύγκλιση ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς».

Ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό επίπεδο, καθώς «αυτή την ώρα βρίσκεται στις Βρυξέλλες κλιμάκιο ώστε να εξευρεθεί μία λύση. Μένει να δούμε τα περιθώρια συγκλίσεων».

Όσον αφορά το κείμενο της ελληνικής πρότασης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε οτι σε αυτό δεν αντανακλάται η θέση της κυβέρνησης αλλά το καταστάλαγμα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του BG προσθέτοντας ότι οι θεσμοί κατέθεσαν μια πρόταση 5 σελίδων που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. «Δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι δεν έχουν λάβει συζητήσεις και δεν έχουν κατατεθεί προτάσεις» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι να υπάρξει μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρηματοδοτικού κενού και της ρευστότητας, να είναι μία και ενιαία η συμφωνία και πρόσθεσε ότι, αν λαμβάνονται υπόψη αυτά, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να την συζητήσει με τους θεσμούς. Η παράταση της συμφωνίας από μόνη της δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ελληνικής κοινωνίας, είπε ο εκπρόσωπος.

Σχετικά με το τι αναμένει η κυβέρνηση από την συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ- Ολάντ την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος είπε ότι περιμένουμε ότι θα πρυτανεύσει η προσπάθεια όλων για μια λύση που θα μπορέσει και η κυβέρνηση και οι θεσμοί να αποδεχθούν.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μέρκελ -Ομπάμα και ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Ελλάδας, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι σύμμαχοι κυβέρνησης είναι όλοι όσοι επιθυμούν λύση, σταθερότητα στην ευρωζώνη, όσοι θέλουν να φύγουν τα μαύρα σύννεφα από την οικονομία μας και την ευρωζώνη και αναγνωρίζουν δικαίωμα ενός λαού να μπορεί να χαράσσει πολιτική στο πλαίσιο που του έχει δοθεί και δεν διαταράσσει συμφωνίες που έχουν γίνει.

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει τις διατλαντικές και ενδοευρωπαϊκές διαβουλεύσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα προκειμένου να αποσπάσει μια συμφωνία που θα αποτελέσει «σχέδιο - πέρασμα από τη μνημονιακή εποχή της ύφεσης και της ανθρωπιστικής κρίσης σε μια περίοδο οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, με την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών που αναπαράγουν την κρίση», όπως δήλωσε το Newsbomb.gr κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδιο και συζητεί με τους δανειστές την οριστική απεμπλοκή της χώρας από το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, μέσα στο μήνα και ει δυνατόν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 11-12/6 θα πρέπει να συνυπογραφεί μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και προϋποθέσεις αφενός για να θεωρηθεί λήξαν το υφιστάμενο πρόγραμμα, αφετέρου για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ενός επενδυτικού προγράμματος.

Η υλοποίηση των δεσμεύσεων που θα αναλάβουν και οι δύο πλευρές μπορεί να γίνει κλιμακωτά, βήμα - βήμα, με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο υφιστάμενο πρόγραμμα.

Σχετικές ειδήσεις