ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση καταθέτει τις αντιπροτάσεις της στους θεσμούς

Η κυβέρνηση καταθέτει τις αντιπροτάσεις της στους θεσμούς

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν εκπρόσωποι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το Σάββατο 13 Ιουνίου, με τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης τις οποίες θα καταθέσουν στους εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις στη βελγική πρωτεύουσα.

«Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον Πρόεδρο Γιούνκερ» αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου το απόγευμα της Παρασκευής (12/06/2015).

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μία ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την οποία εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, καθώς η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα μεταξύ των προτάσεων της κυβέρνησης και των θεσμών είναι μόνο της τάξης του 0,25%.

«Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» επισημαίνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των Γιάνη Βαρουφάκη, Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργο Σταθάκη, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατά την οποία αποφασίστηκε η τελική μορφή των αντιπροτάσεων της κυβέρνησης.