ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Πιέσεις του ΔΝΤ προς πάσα κατεύθυνση για αποχώρηση από το πρόγραμμα

Μαξίμου: Πιέσεις του ΔΝΤ προς πάσα κατεύθυνση για αποχώρηση από το πρόγραμμα

Οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια στο Brussels Group έχουν ολοκληρωθεί και η διαβούλευση συνεχίζεται σε πολιτικό επίπεδο, επαναλαμβάνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και τονίζουν ότι ακριβώς αυτό το γεγονός αναγνώρισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τη χθεσινή (11/06/2015) δήλωση του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

«Δεν είμαστε πολιτικός θεσμός είμαστε τεχνικός θεσμός» παραθέτουν την ακριβή φράση του κ. Ράις, οι κυβερνητικές πηγές την οποία ερμηνεύουν ως ενδεικτική της «εσωτερικής διαφωνίας μεταξύ των θεσμών και πίεσης του ΔΝΤ προς τους εταίρους του (Κομισιόν και ΕΚΤ) να επανέλθουν στο "σωστό δρόμο" της τεχνικής διαπραγμάτευσης».

«Ήδη ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ πήρε το σήμα δηλώνοντας (France Culture, 12.06.15) ότι "οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό" προκειμένου να "ηρεμήσει" το ΔΝΤ. Πρόσθεσε, βέβαια, για να συνεχιστεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά ότι "μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο"» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Για την ελληνική πλευρά, η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση «δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα», καθώς ίσως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εισέπραττε τα χρήματα που έχει δώσει έως σήμερα και να έφευγε από το ελληνικό πρόγραμμα. Επομένως, εξηγούν οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, ασκεί πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς το Βερολίνο, προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του. Αυτό φέρεται να διευκρίνισε και ο Τζέρι Ράις λέγοντας «το ΔΝΤ ποτέ δεν φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και αν χρειαστεί θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.

Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα (conditionality) και έχει καταθέσει την πρότασή της που συμπυκνώνεται σε:

Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.

Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων (αναπτυξιακό πακέτο).

Ως προς το θέμα των συντάξεων και το ύψος τους, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Ράις κατά τη χθεσινή ενημέρωση σε δημοσιογράφους, οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν, ότι τα στοιχεία δεν τον επιβεβαιώνουν:

Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα, ανά κατηγορία σύνταξης, είναι για την κύρια 664,69 ευρώ και για την επικουρική 168,40 ευρώ. Το 44,8%, μάλιστα, των συνταξιούχων (1.189.396 από τους 2.654.784 συνολικά) παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, που είναι 665 ευρώ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξεων σε Ελλάδα και Γερμανία είναι περίπου ο ίδιος.

Στην Ελλάδα για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ΑΕΠ (ο κ. Τζέρι Ράις είπε το 10%) ενώ στη Γερμανία το 3% του ΑΕΠ. Η διαφορά, όμως, είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα καθώς από το 9% του ΑΕΠ το 4,55% αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης και μόνο το υπόλοιπο 4,45% αποτελεί κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος (στοιχεία από Ageing Report 2012).

Επίσης, ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα για τους άνδρες είναι 63 ετών και για τις γυναίκες 59. Στη Γερμανία είναι ο ίδιος για τους άνδρες (63ο έτος) και για τις γυναίκες το 62ο έτος (στοιχεία OECD, Pension at Glance 2011). Ο κ. Τζέρι Ράις είχε ισχυριστεί ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Γερμανία είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από την Ελλάδα, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

«Η κυβέρνηση, μετά τις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι έτοιμη, όπως έχει συμφωνηθεί, να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία. Γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους» καταλήγουν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Σχετικές ειδήσεις