ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στη Μυτιλήνη για το μεταναστευτικό

Κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στη Μυτιλήνη για το μεταναστευτικό

Μικροπολιτική στο δράμα των προσφύγων από κλιμάκιο της ΝΔ που επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη.«Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε χώρα κράχτη προς τους κάθε λογής παράνομους μετανάστες από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής» υποστήριξαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τ την επίσκεψή τους στο νησί προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις ροές μεταναστών και προσφύγων που και χθες συνεχίστηκαν αμείωτες.

Παρά την μετακίνηση στον Πειραιά χθες το απόγευμα και σήμερα το πρωί αντίστοιχα με έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου Blue Star 1 και με το πλοίο της γραμμής, 1.800 μεταναστών και προσφύγων κυρίως από τη Συρία, στο νησί βρισκόταν περισσότεροι από 2000 ακόμα.

Με τους περισσότερους από αυτούς οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκαν κατά την επίσκεψη τους στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στο δημοτικό καταυλισμό στον Καρά Τεπέ και στο κέντρο πρώτης υποδοχής στην περιοχή της Μόριας Λέσβου.

Παντού, είπε ο κ. Καραγκούνης, «διαπιστώσαμε μια δραματική πραγματικά κατάσταση. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν χωρίς σίτιση, χωρίς στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, χωρίς την παραμικρή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Εικόνες ντροπής για τη σύγχρονη Ελλάδα που δε μου θυμίζουν και πολύ αριστερά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος χαρακτήρισε εθνικό αλλά κι ευρωπαϊκό πρόβλημα τα αποτελέσματα των ροών μεταναστών προς τη Λέσβο και την άλλη Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει καμία πολιτική ανάσχεσής τους αλλά ταυτόχρονα και καμία μεταναστευτική πολιτική από μεριάς της κυβέρνησης.

«Η κατάσταση που διαμορφώθηκε πλέον στη Λέσβο και την οποία η κυβέρνηση προσπάθησε να ανατρέψει για να μη τη διαπιστώσουμε και ιδίοις όμμασι, διώχνοντας χθες και σήμερα από το νησί 1800 άτομα για να μην τα δούμε, είναι τραγική» υποστήριξε ο κ. Καραγκούνης «Ενώ την τραγικότητα της κατάστασης την στοιχειοθετούν η έλλειψη μέτρων ανάσχεσης του κύματος των φυγάδων, η έλλειψη δυνατότητας υποδοχής τους, η έλλειψη ακόμα και μιας σύλληψης ενός δουλεμπόρου και τέλος η έλλειψη της παραμικρής χρηματοδότησης προς τους τοπικούς φορείς ή έστω της μετακίνησης του απαραίτητου προσωπικού προς την Αστυνομία και το λιμενικό Σώμα τα στελέχη των οποίων έχουν κυριολεκτικά εξαντληθεί».

Ο κ. Πλακιωτάκης στη συνέχεια υποστήριξε πως υπάρχει στην αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψη στοιχειώδους συντονισμού ενώ σημείωσε τις πτώσεις της τουριστικής κίνησης που ήδη άρχισαν να διαφαίνονται στην Κω αλλά και στη Λέσβο από τα όσα διοχετεύονται στην Ευρώπη από τα διεθνής Μέσα ενημέρωσης. Επ’ αυτού ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι οι ακόλουθοι τύπου της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης μπορούν να στελεχώσουν γραφεία διαχείρισης των ξένων ΜΜΕ στα νησιά έτσι ώστε να υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης και όχι δυσφήμιση της χώρας.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στη διεθνή πτυχή του προβλήματος, υποστήριξε πως από μεριάς Ελλάδας δεν μπαίνει θέμα τήρησης από την Τουρκία των διακρατικών της υποχρεώσεων αλλά και των υποχρεώσεων της έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα υπουργού εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογο του δε συζητήθηκε καθόλου η ροή μεταναστών από τις ακτές της Τουρκίας προς τα Ελληνικά νησιά και η έλλειψη της παραμικρής αστυνόμευσης τους από μέρους των τουρκικών αρχών ασφαλείας.

Τέλος ο κ. Αθανασίου υποστήριξε πως το πρόσφατα κατατεθέν νομοσχέδιο για την ιθαγένεια ενθαρρύνει τη ροή μεταναστών στην Ελλάδα ενώ υποστήριξε πως η απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες γίνεται με τον τρόπο που γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους.

Σχετικές ειδήσεις