ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Guardian: Αυτά έγιναν το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες

Guardian: Αυτά έγιναν το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες

Ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν να επιρρίπτουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Όπως σχολιάζει η Guardian, οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξέφρασαν την απόλυτη απογοήτευσή τους σχετικά με τις ελληνικές διαπραγματεύσεις. Η βρετανική εφημερίδα μάλιστα παραθέτει πλούσιο παρασκήνιο από τις συνομιλίες.

Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος της Guardian, Ian Traynor, το Σάββατο και την Κυριακή, μια ομάδα των πιστωτών περίμενε σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο στα γραφεία της Κομισιόν, ενώ ο Martin Selmayr, επικεφαλής προσωπικού του Γιουνκέρ, αξιολογούσε εάν υπήρχε έδαφος ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Στο τέλος, την Κυριακή το απόγευμα, αξιωματούχοι των Βρυξελλών δήλωσαν πως οι συνομιλίες δεν σταμάτησαν απλώς ή κατέληξαν σε αδιέξοδο, αλλά στην πραγματικότητα υπέστησαν μια αντιστροφή, με τους Έλληνες να προσπαθούν να ανοίξουν εκ νέου ζητήματα τα οποία οι δύο πλευρές είχαν ήδη συμφωνήσει.

Οι πιστωτές είχαν λάβει υποσχέσεις για νέες ελληνικές προτάσεις από την ομάδα που έσπευσε στις Βρυξέλλες το Σάββατο το πρωί. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα έγγραφο. Δεν υπήρχε τίποτα προς διαπραγμάτευση και ζητήθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία να παρουσιάσουν νέα στοιχεία για τους δημοσιονομικούς στόχους, στις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου. Το παρέδωσαν στις 23:00. Η πρόταση θεωρήθηκε ως ανεπαρκής. Η τρόικα παρέμεινε στο ξεχωριστό δωμάτιο και δεν κατάφερε να συναντηθεί με τους βοηθούς του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Guardian, ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Κυριακή το απόγευμα με μια αναθεωρημένη πρόταση. «Η προθεσμία των 15:00 πέρασε. Στις 16:00 οι Έλληνες έφθασαν με τις προτάσεις τους.

Ένας αξιωματούχος περιέγραψε τι συνέβη τότε:

«Ο Selmayr ρώτησε: είναι αυτές οι σελίδες που στείλατε σήμερα; Ναι, ήταν η απάντηση. Είναι τα νούμερα διαφορετικά από χθες; Όχι».

Το συμπέρασμα: «Δεν υπήρξε βάση για συζήτηση». Οι συνομιλίες της Κυριακής διεκόπησαν μετά από 45 λεπτά.

Σχετικές ειδήσεις