ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρετός» διαβουλεύσεων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

«Πυρετός» διαβουλεύσεων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Στην τελική ευθεία βρίσκονται πλέον οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους, ενώ επικρατεί «πυρετός» διαβουλεύσεων σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, τη Δευτέρα.

«Καυτό» διήμερο πιέσεων και εκβιασμών από ευρωπαίους αξιωματούχους – Νέα επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ – Όλες οι «πυρετώδεις» διεργασίες για σύγκλιση

Απομένει ελάχιστος χρόνος -σχεδόν δύο 24ωρα- ώστε οι «πρωταγωνιστές» των διαβουλεύσεων να προετοιμάσουν τον τελικό «οδικό χάρτη» που θα περάσει πρώτα από το Eurogoup και μετά από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνουν όλα τα αναγκαία βήματα ώστε να καλυφθεί η απόσταση λόγω των διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς σήμερα, Σάββατο (20/06/2016) αναμένεται νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που αποκάλυψε ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ.

Το μεσημέρι ο πρωθυοπουργός θα έχει επαφές με συνεργάτες του και με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να συζητήσει την τακτική που θα ακολουθήσει στη Σύνοδο της Κορυφής.

Ωστόσο, λίγα μόνο 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής συνεχίζονται οι εκβιασμοί και τα τελεσίγραφα από ευρωπαίους αξιωματούχους επιχειρώντας να υπονομεύσουν για άλλη μία φορά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και για να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας.

«Δεχθείτε την πρόταση, αλλιώς χρεοκοπία» το τελεσίγραφο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προχώρησε σε νέες απειλές λέγοντας πως ο χρόνος για συμφωνία εξαντλείται επικίνδυνα και πως τα... παιχνίδια πρέπει να λάβουν τέλος.

«Το παιχνίδι του δειλού, του ποιος θα κάνει την αρχή, πρέπει να τελειώσει. Όπως ακριβώς και το παιχνίδι αλληλοκατηγοριών. Δεν πρόκειται για παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο», τόνισε ο κ. Τουσκ, επαναλαμβάνοντας πως η «κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη μετά από το ναυάγιο τετράμηνων συνομιλιών».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο στόχος της Συνόδου της Δευτέρας είναι να «κατανοήσουμε ο ένας τη θέση του άλλου και τις επιπτώσεις των αποφάσεών μας. Πρέπει να απαλλαγούμε από την ψευδαίσθηση πως υπάρχει μαγική λύση».

Προειδοποίησε δε, πως «πλησιάζουμε στο σημείο όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ του να αποδεχτεί αυτό που – πιστεύω πως – είναι μία καλή προσφορά για την συνέχιση παροχής στήριξης ή να προχωρήσει στη χρεοκοπία. Σε τελική ανάλυση, πρόκειται μονάχα για ελληνική απόφαση και ελληνική ευθύνη. Υπάρχει χρόνος, αλλά μόνο μερικές ημέρες. Ας τις αξιοποιήσουμε σωστά ».

Ο κ. Τουσκ, πάντως, ανέφερε πως «η Σύνοδος δεν θα είναι το τελευταίο βήμα. Θα υπάρχουν μακρές, διεξοδικές τεχνικές διαπραγματεύσεις. Το χρέος παραμένει δουλειά των υπουργών οικονομικών».

Σύμφωνα με το Reuters, εν τω μεταξύ, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τον τρόπο διαχείρισης μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας, στην περίπτωση που δεν υπάρξουν νέες προτάσεις από την Αθήνα.

Σόιμπλε: Περιμένουμε αξιόπιστες προτάσεις από την Ελλάδα

Στη γνωστή, σκληρή γραμμή παραμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, επαναβεβαίωσε την απαισιοδοξία του για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της Ελλάδας μέχρι τη Δευτέρα, σημειώνοντας πως το Βερολίνο βρίσκεται σε αναμονή αξιόπιστων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

«Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι θα συμβεί και αν θα συμβεί κάτι στην Ελλάδα μέχρι τη Δευτέρα», δήλωσε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Όμως δεν είμαι βέβαιος ότι θα μπορώ να ανακοινώσω κάτι εντυπωσιακό ή καινούργιο τη Δευτέρα. Η κατάσταση δεν είναι πολύ ευχάριστη, αλλά η κατάσταση είναι αυτή που είναι», πρόσθεσε.

Μέρκελ: Συμβουλευτική η Σύνοδος της Δευτέρας, εάν δεν υπάρξει προεργασία

Εάν δεν υπάρξει προεργασία, η Σύνοδος Κορυφής δεν θα πάρει αποφάσεις για την Ελλάδα, προειδοποίησε η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στις προσδοκίες για την έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας.

«Η Σύνοδος της Δευτέρας θα μπορεί να λάβει αποφάσεις, μόνο εάν υπάρξει το κατάλληλο έδαφος» είπε συγκεκριμένα η Γερμανίδα Καγκελάριος.

«Εάν δεν υπάρξει μία επαρκής προεργασία, η οποία θα προλειαίνει το έδαφος για τη συμφωνία, ο ρόλος της Συνόδου θα είναι συμβουλευτικός, καθώς δεν θα μπορέσει λάβει αποφάσεις», εξήγησε η κ. Μέρκελ.

Μάλιστα σημείωσε πως είναι σημαντικό Ελλάδα και δανειστές να παραμείνουν προσηλωμένοι στις αρχές της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

«Δεχθείτε την πρόταση, αλλιώς χρεοκοπία

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις προειδοποίησε πως «η ερχόμενη εβδομάδα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία επίτευξης συμφωνίας για την Ελλάδα».

Ο κ. Ντομπρόφσκις υπενθύμισε πως το τρέχον πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου.

«Η επόμενη εβδομάδα είναι πραγματικά η τελευταία εβδομάδα για λήψη αποφάσεων γιατί ξέρουμε ότι το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου» προειδοποίησε ο Β. Ντομπρόφσκις κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει μια αξιόπιστη στρατηγική για δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Σχετικές ειδήσεις